Μηταράκης: Θα στηρίξουμε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα

«Θεωρώ ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με την ασφαλιστική αγορά και τους θεσμικούς επενδυτές για να στηρίξουμε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε στο «nextdeal.gr» o υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, από την Ύδρα, όπου πραγματοποιήθηκε η 21η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η ασφαλιστική αγορά παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ότι δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει στη χώρα μας το ρόλο που έχει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μίλησε για το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα σύστημα ανοιχτής αρχιτεκτονικής, που αντιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές τις οποίες ακολουθούν άλλα κράτη. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ρόλο των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό η κυβέρνηση να συμμετέχει σε τέτοια συνέδρια και να συζητά με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, όπως και με άλλες αντίστοιχες ενώσεις, για τις εξελίξεις που αφορούν την ελληνική οικονομία. Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός, πριν από τις εκλογές, είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο τριών πυλώνων. Η κύρια, η δημόσια, διανεμητική και αναδιανεμητική σύνταξη, θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους, αλλά μπορούμε στην επικουρική σύνταξη και στα επαγγελματικά ταμεία να δώσουμε τη δυνατότητα στην αγορά να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες δυτικές οικονομίες και να εξισορροπήσει το προφίλ ρίσκου, που σήμερα επιβαρύνει τον ασφαλισμένο και τον συνταξιούχο. Είδαμε με την κρίση του 2010 πως τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα επηρεάζονται από δημοσιονομικές κρίσεις, οι οποίες σε μία οικονομία πάντα έρχονται και παρέρχονται, αλλά, ειδικά, στην Ελλάδα, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τον δημογραφικό κίνδυνο, που είναι ιδιαίτερα έντονος».

Επισήμανε, δε, ότι, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2070, η Ευρώπη θα έχει συρρικνωθεί στο 4,5% του παγκοσμίου πληθυσμού. «Η Ελλάδα, δυστυχώς, προηγείται σε αυτήν τη ροπή μείωσης του πληθυσμού – γήρανσης του πληθυσμού, και, έτσι, χρειάζεται το ασφαλιστικό μας σύστημα να λάβει και αυτό υπόψη. Το σύστημα των τριών πυλώνων είναι ένα πιο εξισορροπημένο σύστημα, διαχέει τον κίνδυνο καλύτερα και στις επικουρικές συντάξεις μπορεί να δώσει ρυθμό απόδοσης των επενδύσεων πολύ υψηλότερο απ΄ ό,τι δίνει σήμερα η δημόσια επικουρική ασφάλιση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Συνδυάζουμε ένα σύστημα ανοιχτής αρχιτεκτονικής, όπου θα κεφαλαιοποιείται, από 01/01/2021, η σύνταξη των εισερχομένων στην αγορά εργασίας, οι οποίοι θα μπορούν να διαλέγουν μεταξύ του δημόσιου παρόχου του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ή άλλων εναλλακτικών παρόχων επενδυτικών προϊόντων, οι οποίοι φυσικά θα ελέγχονται και θα ρυθμίζονται από τις αρμόδιες αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε αυτό το σύστημα, οι εισφορές του καθενός και του εργοδότη του θα μπαίνουν στο δικό του ασφαλή ατομικό λογαριασμό και θα επενδύονται, σύμφωνα με τις δικές του εντολές. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει την επενδυτική στρατηγική μέσα στα όρια που θα του δίνει ο νόμος και, όταν φτάσει στην ηλικία συνταξιοδότησης, την οποία, επίσης, θέλουμε να αφήσουμε να είναι πιο ευέλικτη απ΄ ό,τι είναι στην κύρια σύνταξη εντός κάποιου ορίου, να λαμβάνει μία ισόβια πληρωμή και να μπορεί ένα μέρος αυτής να το κάνει εφάπαξ. Είναι, λοιπόν, ένα σύστημα ανοικτής αρχιτεκτονικής, ένα σύστημα το οποίο αντιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν άλλα κράτη και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει πολύ στη βελτίωση του ποσοστού αναπλήρωσης των Ελλήνων ασφαλισμένων».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading