Ιωάννα Λιούτα: 2.000 ευρώ μετρητά σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη

Της Ιωάννας Λιούτα*

Η νεοφιλελεύθερη  κυβέρνηση Τραμπ από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας χορήγησε σε κάθε Αμερικανό πολίτη 1.200 δολάρια με πίστωση  των τραπεζικών λογαριασμών.

Το ποσό δόθηκε προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες στην κρίση που έφερε η πανδημία, αλλά και να δοθεί ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες. Την ίδια πρακτική ακολούθησαν η κυβέρνηση της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ.

Το Μάρτιο, δημοσίευμα της Γερμανικής DIE WELT αναφέρει, ότι συζητείται όλο και περισσότερο από ειδικούς και οικονομολόγους η απευθείας χρηματοδότηση των πολιτών από την ΕΚΤ και προτείνεται ως σημαντική επιλογή δράσης της.

Επισημαίνει ότι τα τεράστια ποσά που τροφοδοτεί στο τραπεζικό σύστημα η ΕΚΤ δεν φτάνουν στη ραχοκοκαλιά των οικονομιών των κρατών-μελών. Για να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, για να επιβιώσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι ειδικοί ζητούν από την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα και να δοθεί απευθείας στους πολίτες.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το αποτέλεσμα στην πράξη θα είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ενίσχυση της οικονομίας, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων κρατών.

Στις 26 Μαρτίου, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσαν την πρόταση τριών σημείων του ΜέΡΑ25, για τη δράση της Ευρώπης ενάντια στο υφεσιακό τσουνάμι:

Βήμα 1: Η ΕΚΤ να εκδώσει €1 τρις ευρωομολόγων

Βήμα 2: 2000 ευρώ μετρητά για κάθε πολίτη της Ευρωζώνης

Βήμα 3: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης & Πράσινων Επενδύσεων

Η παρέμβαση των Ευρωπαϊκών Θεσμών έχει μεγάλη σημασία στην προσπάθεια στήριξης των οικονομιών των κρατών-μελών. Περισσότερο σε ευάλωτες χώρες όπως η Ελλάδα όπου η οικονομία κατρακυλά στον γκρεμό εδώ και καιρό.

Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά η Ευρώπη δεν στάθηκε αντάξια της κρίσης. Η μουδιασμένη αντίδρασή της απέναντι στην πανδημία, η διχασμένη στάση της απέναντι στις συνέπειες απογοήτευσαν για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η άρνηση της έκδοσης ευρωομολόγου από τις χώρες του πλούσιου Βορρά, η πολύ φτωχή και ανεπαρκής διαπραγμάτευσή του από τις χώρες του Νότου που το πρότειναν, έγιναν η αιτία να χαθεί μια μοναδική ευκαιρία. Να χρησιμοποιηθεί το ομόλογο των χωρών της ΕΕ σαν “εργαλείο” του κοινού νομίσματος, σαν ένα μαξιλάρι εκτόνωσης των κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Συστημικά μιντιακά συγκροτήματα, μπουκωμένα από τα εκατομμύρια δημοσίου χρήματος, υπερθεματίζουν στην επίθεση ενάντια στην πρόταση του ΜέΡΑ25 να δοθούν 2.000 ευρώ σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη και λοιδορούν τον εκφραστή της για ακόμα μία φορά.

Είναι τα ίδια όμως συγκροτήματα που συνηγορούν επικροτώντας πολιτικές και πρακτικές όπως:

-Τεράστιες μειώσεις μισθών και συντάξεων (με μεγάλη επιτυχία)

-ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών ( χωρίς να πάρει το Δημόσιο ούτε μία μετοχή)

-επιδότηση της Αegean λόγω πτώσης της κίνησης (και εδώ χωρίς ανταπόδοση)

-ενίσχυση των πετρελαιάδων διότι η τιμή του πετρελαίου έπεσε

-επιδότηση της εταιρείας διοδίων ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ με 10,9 εκατομμύρια ευρώ

– επιδότηση της Frapport με 175 εκατομμύρια λόγω μειωμένης κίνησης και βέβαια τα

-20 εκατομμύρια ευρώ σε επιλεγμένα ΜΜΕ

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, η παρέμβαση φτωχή και η καταστροφή στην απασχόληση, το εισόδημα και την παραγωγή προδιαγράφεται ολοφάνερα. Το τεράστιο κόστος των μνημονίων το πλήρωσε ο ελληνικός λαός, ιδίως τα μικρομεσαία στρώματα και καλούνται τώρα να πληρώσουν και το τίμημα της πανδημίας.

Το ΜέΡΑ25 όμως, είναι εδώ για τους αδύναμους. Με προσήλωση θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να μελετά θεσμικές προτάσεις για τους ανθρώπους, την καθημερινότητα, το περιβάλλον και την Ευρώπη που θέλουμε και οραματιζόμαστε.

Η ολοκληρωμένη πρόταση του ΜέΡΑ25 που πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση είναι η μόνη διέξοδος από τις μνημονιακές πολιτικές απέναντι στον βαρύ οικονομικό χειμώνα , με δίκαιους όρους για όλους.

*Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτικός Επιστήμονας, Master of Arts (MA) in Governance and Public, μέλος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών του ΜέΡΑ25

Δείτε ακόμη:
ΜέΡΑ25: Ξεκαθαρίζει την πρόταση για την οικονομική ενίσχυση των πολιτών

Loading