Μετέωρη η φιέστα Τσίπρα για την «καθαρή έξοδο»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Μετέωρη φαίνεται πως θα μείνει η φιέστα του Αλέξη Τσίπρα για την «καθαρή έξοδο» και αυτό διότι εκτός από τις τράπεζες, όλα τα άλλα θέματα μετεωρίζουν ή είναι θολά επιτρέποντας μ’ αυτόν τον τρόπο στην διακυβέρνηση να παραπληροφορεί κατά το δοκούν.

Τρία χρόνια λοιπόν μετά την κατάρρευση των τραπεζών, το μόνο θέμα που φαίνεται να προχωρά είναι οι έλεγχοι του επόπτη. Εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Τσακαλώτος δεν εφαρμόζει όλα όσα του ζητούν οι ξένοι  -όπως στο παρελθόν-  ενώ έχει αποκοπεί πλήρως η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Πως, όμως, έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για όλα τα μεγάλα θέματα που συζητούνται με τους δανειστές;  Στις αρχές του ερχόμενου μήνα (5 Μαΐου), η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests, όπου θα επιβεβαιωθεί επισήμως ότι θα δοθεί τελικά ο απαιτούμενος χρόνος στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια, δίχως να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ανακοινωθεί ότι οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests, ωστόσο θα υπάρχουν στοιχεία που θα δίνουν μια εικόνα για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Σε ότι αφορά το βασικό θέμα (χρέος) οι εξελίξεις δεν είναι τόσο καλές καθώς από πολλές πλευρές έχει γίνει ξεκάθαρο ότι το καλοκαίρι θα κυλήσει ήσυχα αφού οι Γερμανοί έχουν προειδοποιήσει ότι απαιτούν οι ίδιοι να αναφέρουν πότε θα μειώνεται το χρέος και όχι να υπάρχει αυτόματος μηχανισμός  για αυτό. Φυσικά θα δοθούν πάλι οι γνωστές παραινέσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν στην συνέχεια τη μείωση του χρέους. Για την επόμενη ημέρα εξάλλου, το σχέδιο για την ανάπτυξη αναζητείται καθώς οι δανειστές το θεωρούν ως άτολμο.

Σε αντίθετη πορεία Τσακαλώτος με Τσίπρα

Ενώ η φιέστα Τσίπρα για την “καθαρή έξοδο” είναι μετέωρη, από την περασμένη Πέμπτη το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και ορισμένες πηγές των δανειστών, άρχισαν να διαρρέουν ότι το αφορολόγητο δεν θα εφαρμοστεί το 2019, αλλά το 2020. Σύμφωνα με όσα λένε εκπρόσωποι των δανειστών, η μη εφαρμογή του αφορολόγητου ορίου το 2019 αποκλείεται διότι αυτό το θεωρούν ως μεταρρύθμιση. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή του θα προχωρήσει το 2019, όπως και η μείωση των συντάξεων. Άρα η πίεση υπάρχει, όπως και οι εισηγήσεις για εκλογές εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018.  Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος φέρεται να εκνευρίζει τον πρωθυπουργό τόσο με όσα λέει, όσο και με τη συμπεριφορά του. Συγκεκριμένα, την ημέρα που η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας πανηγύριζαν για την «καθαρή έξοδο», ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα υπάρχει τρίμηνη εποπτεία με αναφορές τις οποίες θα συντάσσουν οι δανειστές.

Εν τω μεταξύ σφόδρα δυσαρεστημένοι  είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από τη μηδενική πρόοδο των μνημονιακών προαπαιτούμενων μέτρων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μόλις 18 από τα 88 προαπαιτούμενα, ενώ οι προβλέψεις των δανειστών είναι να επιτευχθούν μόλις τα 60. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η άφιξη του ευρωπαίου αξιωματούχου ενδεχομένως να είναι υποστηρικτική των σχεδίων για μία νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση ενός ομολόγου 3ετούς διάρκειας.

Ενοχλημένοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σφόδρα ενοχλημένοι από τη μηδενική πρόοδο των μνημονιακών προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν κολλήσει στο ίδιο αύξοντα αριθμό και δεν λένε να προχωρήσουν με τίποτα. «Είμαστε ακόμη στα ίδια, 10 το πολύ 12, από τα 88 που προβλέπει το 3ο Πρόγραμμα» σημειώνουν πηγές από την Βελγική πρωτεύουσα, την ώρα που η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ένα στάδιο πριν την ολοκλήρωσης, κι ως εκ τούτου η όποια κριτική από τους θεσμούς είναι άδικη.

Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι όσο οι συζητήσεις με την Αθήνα περιορίζονται αυστηρά και μόνο στα προαπαιτούμενα, τότε άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα θα πηγαίνουν πίσω, όπως είναι το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας του οποίου οι όροι συνδέονται ευθέως με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Ήδη το ορόσημο για παγκόσμια συμφωνία έχει μετατεθεί για το Eurogroup της 12ης  Ιουλίου ενώ στην Βελγική πόλη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός έκτακτου Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, εφόσον παραβιασθεί και αυτή η ημερομηνία για συνολική συμφωνία.

Σε ότι αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συζητηθεί αύριο στη σύνοδο της ευρωζώνης ενώ είναι άγνωστο αν θα λάβει το πράσινος φως από το Eurogroup ή θα συνεχιστούν οι διορθώσεις με βάση τις υποδείξεις των δανειστών, οι οποίοι  δεν συμφώνησαν ακόμη και με τις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες χαρακτήρισαν «άτολμες».
Το μήνυμα των θεσμών είναι ότι το αναπτυξιακό σχέδιο δεν κλείνει αν προηγουμένως δεν σχηματοποιηθεί το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 03 Μαΐου 2018

 

 

Loading