Ελληνικά ομόλογα 4,69 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ έως το τέλος Μαΐου

Στα 4,69 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα.

Συνολικά μέσω του συγκεκριμένου έκτακτου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186,6 δισ. ευρώ.

Αγορά ομολόγων προς ενίσχυση της ρευστότητας στην ευρωζώνη

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους η ΕΚΤ έχει αποφασίσει μέσω του προγράμματος αυτού ν’ αγοράσει ομόλογα αξίας 750 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη και ν’ αμβλύνει τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία. Ωστόσο είναι πολύ πιθανόν η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώσει την Πέμπτη την επέκταση του προγράμματος PEPP κατά 500 δια. ευρώ.

Τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που εφαρμόσει η ΕΚΤ τόσο μέσω του PEPP όσο και μέσω του προγενέστερου προγράμματος αγοράς τίτλων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και των περιθωρίων (spread) σε χαμηλά επίπεδα.

Έτσι, στην εγχώρια αγορά η αποδώσεις των κυριοτέρων ομολόγων διατηρήθηκαν στα χθεσινά επίπεδα, ήτοι του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,48%, του 5ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,86% και του 15ετούς στο 1,60%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,50% από 1,51% έναντι -0,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,91% από 1,90%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1.1181 δολ. από το επίπεδο του 1,1135 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Διατηρείται το ευνοϊκό κλίμα για το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς συντηρείται η αισιοδοξία για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την ανακοίνωση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., αλλά και της ιδιαίτερα υποστηρικτικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1174 δολ.

Loading