ΕΕ: Πράσινο φως στην Ελλάδα για εκταμίευση δόσης 748 εκ. ευρώ

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 748 εκ. ευρώ άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, καθώς η έκθεση διαπίστωσε πως «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από τον κρίση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πετύχει τις προβλεπόμενες και συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη δόση αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εκτός των άλλων περιλαμβάνουν τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες εντός της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα για την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταυθερότητας.

Η δεύτερη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είχε εκταμιευθεί προγενέστερα και συγκεκριμένα στο Eurogroup που συνεδρίασε τον Δεκέμβριο του 2019.

Μέσα σε όλα η Κομισιόν σημειώνει πως «η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά, όπως στις περισσότερες χώρες – μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και άρχισε να εφαρμόζει μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού από τα τέλη του Φεβρουαρίου. Όπως και στις άλλες χώρες – μέλη, τα περιοριστικά μέτρα αφαίρεσαν από τη χώρα οικονομική δραστηριότητα και επηρέασαν, άμεσα ή έμμεσα, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού».

Loading