Δύσκολα αντιμετωπίσιμη μια κατάσταση «on-off» στην αγορά της Αττικής

Δύσκολα θα αντέξει μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων μια «on-off» κατάσταση στην αγορά και ένα πιθανό τοπικό lockdown, καθώς ο τζίρος θα βαίνει μειούμενος με τις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και τα ταμεία να «τρέχουν». Στο συμπέρασμα αυτό, κατέτειναν τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, στη τηλεσυνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε ο ορίζοντας δυσκολιών και αντοχών, που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις στην Αττική από την πανδημία, αλλά και την ψυχολογία που «επιβάλλει» σε επιχειρήσεις και αγοραστικό κοινό.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Στο ερώτημα, εάν αντέχουμε ένα ακόμα τοπικό lockdown στην Αττική ή μια «on-off» κατάσταση στην αγορά, από την πλευρά της επιχειρηματικότητας, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το πιθανότερο είναι κάποιοι να το αντέξουν και οι περισσότεροι, όχι. Μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δις ευρώ, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στις επιχειρήσεις, που μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση της ΕτΕ έχουν κενό ρευστότητας 33 δις ευρώ. Για τις περισσότερες από τις 206.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν στο πρώτο lockdown και ακόμα δεν μπορούν να ορθοποδήσουν, αλλά και για πολλές άλλες, ένα ακόμα lockdown μπορεί να είναι και η «χαριστική βολή» στη βιωσιμότητά τους.

Αναμφισβήτητα όμως, εάν ένα τοπικό lockdown πρόκειται να βοηθήσει το σύστημα υγείας και να συρρικνώσει τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων, τότε βεβαίως δεν μπορεί παρά να εξεταστεί σοβαρά, βάζοντας για μια ακόμη φορά την οικονομία σε δεύτερη μοίρα. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα συνεχή έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει με τη συμμετοχή όλων να αποδώσουν, ώστε το σύστημα υγείας να πάρει μία ανάσα, με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα στο υγειονομικό και οικονομικό μέτωπο.

Στο ΔΣ του Π.Ε.Σ.Α.  είχε επισημανθεί πως οι επιχειρήσεις έπρεπε να κάνουμε τη θυσία και να προχωρήσουμε σε ένα καθολικό lockdown για να αποφύγουμε στο μέλλον το «φαινόμενο του ακορντέον» και μια κατάσταση «on-off» της αγοράς. Παράλληλα βεβαίως, έπρεπε και πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όλο αυτό διάστημα, γνωρίζοντας ότι θα ακολουθούσε το φθινόπωρο ένα δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας. Δυστυχώς όμως, η χαλάρωσή μας στην τήρηση των μέτρων τη θερινή περίοδο αύξησε δραματικά τα κρούσματα με αποτέλεσμα να έχουμε 100 θανάτους σε 24 ημέρες και να απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και να αποφύγουμε μια νέα καταστροφική καραντίνα».

Ακόμη σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως, ακόμα και ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο δεκαπενθήμερο lockdown στην Αττική, που θα αφορά στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως εμπόριο, υπηρεσίες και εστίαση, θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δις ευρώ. Βεβαίως, αυτές οι δεκαπέντε ημέρες σημαίνουν υψηλότερη ανεργία, θέτοντας σε κίνδυνο επιπλέον 110.000 θέσεις εργασίας και, πολύ πιθανόν, νέα λουκέτα. Ταυτόχρονα, τα μέσα εισοδήματα θα χάσουν άλλα 800 εκ. ευρώ και τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 8 δις ευρώ. Εάν μάλιστα η ύφεση εκτιμάται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα περιοριστεί στο 7%, τότε θα πάμε προς το δυσμενές σενάριο του 9%, με επιπλέον απώλειες στο ΑΕΠ, που υπολογίζεται να κυμανθεί το 2020 κοντά στα 172 δις ευρώ.
Τέλος υπογραμμίζεται ότι  το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, θα βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, τόσο αυτή τη περίοδο, όσο και στο μέλλον, ενόψει μάλιστα του δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που ακολουθεί. Το δίλημμα που θα έχουμε διαρκώς μπροστά μας, θα είναι η αυτοπροστασία της ευθύνης, αντί η καραντίνα των συνεπειών και ως αγορά για την επαγγελματική μας επιβίωση, προτιμούμε την πρώτη επιλογή.

Ο πρόεδρος του Π.Ε.Σ. Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:
«Η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην οικονομία αγγίζει τα 86 δισ. ευρώ και ειδικά του κέντρου της Αθήνας ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι περισσότερο από το 47% του ΑΕΠ παράγεται στο Λεκανοπέδιο. Προσωπικά, εύχομαι και ελπίζω να μην έχουμε μια κατάσταση «on-off» στην αγορά της Αττικής και, βεβαίως, να μην πάμε στην έσχατη λύση του τοπικού lockdown, αλλά να μείνουμε μόνο στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, που όμως οφείλουμε όλοι να τηρούμε αυστηρά. Βεβαίως, στη παρούσα κατάσταση ανωτέρας βίας, τον προτελευταίο λόγο έχουν οι ειδικοί επιδημιολόγοι και τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η κυβέρνηση για να αποφασίσει τί μέλλει γενέσθαι».

©Πηγή: amna.gr

Loading