Χρ. Σταϊκούρας: “Η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας”

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως σήμερα το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με την επανέκδοση των 10ετών ομολόγων, με βάση το περιθώριο (spread) με το οποίο δανείζονταν η Ελλάδα το 2008 – Πρόσθεσε  ότι «παρά τις αυξημένες δυσκολίες και τις απαιτήσεις της περιόδου, διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου σε ασφαλές ύψος».

Ο υπουργός σε ανακοίνωση του επισημαίνει «ότι κατά τη σημερινή έκδοση, το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη. Το περιθώριο επέστρεψε στα επίπεδα του 2008, ενώ από το 2019 και εφεξής, βαίνει διαρκώς μειούμενο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι “Η ζήτηση κατά τη δημοπρασία ήταν ιδιαίτερα υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Επίσης, η σημερινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση -0,31%”.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη ότι “οι σημερινές εκδόσεις επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα”.

Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, «Η χώρα αξιοποίησε, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, στις οποίες ενεργά συμμετέχουμε, όσο και -κυρίως- η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της οικονομίας, χάρη στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Δείτε επίσης: Χρήστος Σταϊκούρας:Η ελληνική οικονομία έδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα- Εισερχόμαστε στον δρόμο της ανάκαμψης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading