Χρηματιστήριο: Ποιοί κερδίζουν στο δίμηνο του 2018

Αποδόσεις έως 43% (ΔΕΗ) εμφάνισαν οι μετοχές του FTSE τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου ενώ παραπλήσιες και αρκετά ικανοποιητικές ήταν οι αποδόσεις σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ποιοί κερδίζουν στο δίμηνο.

Τα κέρδη σημειώθηκαν κυρίως τον Ιανουαρίο λόγω κεκτημένης ταχύτητας κατά την άνοδο από τα τέλη Νοεμβρίου αλλά ανακόπηκαν με τη διόρθωση στις ΗΠΑ και το «φρένο» που πάτησαν οι ξένοι επενδυτές το πρώτο 15ημέρο του Φεβρουαρίου.

Οι ξένοι επενδυτές

Οι ξένοι βλέποντας τις καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς επιφυλάσσονται και περιμένουν τα αποτελέσματα των τραπεζών για να δουν την μείωση των κόκκικων δανείων, το πώς επηρεάζονται τα κεφάλαια αλλά και οι προβλέψεις των τραπεζών από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων.

Μέχρι τότε οι τραπεζικές μετοχές κινούνται με trading μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ενώ κινητικότητα σημειώνεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση λόγω συμφωνιών, νέων συμβολαίων και turnaround σε ορισμένες εταιρείες.

Οι αποδόσεις στον FTSE25: Πρωτιά για ΔΕΗ, ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ, Σαράντη

Πρώτη σε αποδόσεις μετοχή είναι ο τίτλος της ΔΕΗ ο οποίος -παρά τις ανοικτές πωλήσεις από fund -κατέγραψε άνοδο 43% στα 2,8- 2,79 ευρώ εξαιτίας των κινήσεων με μονάδες ρεύματος και την αναδιάρθρωση του δανεισμού (με αγορά ομολόγου). Αντίθετη και απογοητευτική πορεία σημειώνει ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ που έχασε την μικρή απόσταση από τη μετοχή της ΔΕΗ καθώς χάνει 1,76%. Η μετοχή της ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ κατέγραψε τη δεύτερη καλύτερη άνοδο στον Δείκτη FTSE με απόδοση 19,19% στα 5,28  ευρώ αφού διεκδικεί νέα έργα, ενώ ετοιμάζεται για νέο ομόλογο και διέθεσε μετοχές της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ. Ο τίτλος του Σαράντη κέρδισε 18,5% στα 15 ευρώ διατηρώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών εξαιτίας της σταθερής εικόνας του ισολογισμού και της ανάπτυξης στην κεντρική Ευρώπη.

Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν

Με άνοδο 16,1% η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 5,12 ευρώ εξαιτίας της διάθεσης πακέτου μετοχών σε ξένους επενδυτές. Στην πεντάδα βρίσκεται και η μετοχή της Πειραιώς στα 3,554 ευρώ με άνοδο 15,7%, καθώς εμφανίζει καλή μετοχική συμπεριφορά που βολεύει τους traders (σ.σ. είναι από τις λίγες που δίνουν σταθερά κέρδη από τα χαμηλά ημέρας).  Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές η Folli με πτώση 8,32%, η Εθνική με 5,5% ο ΟΠΑΠ με 3,8% .

Μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Άνοδο 36% καταγράφει η μετοχή της AC Company (ΑΣΚΟ). Kέρδη 20,25% γαι την ΙΝΤΡΑΚΟΜ στα 0,87 ευρώ καθώς παρατηρείται κινητικότητα σε όλες τις εταιρείες του ομίλου ή τις συγγενείς επιχειρήσεις. Κέρδη 15% γαι την Ελλάκτωρ, 26% για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ και 39% για την ΕΚΤΕΡ. Άνοδος 18% για την ΙΝΤΡΑΛΟΤ στα 1,338 ευρώ. Άνοδος 22% για το νοσοκομείο Υγεία. Κέρδη 35% για τα Πλαστικά Κρήτης στα 12,30 ευρώ. Με άνοδο 19% η Κρι-κρι στα 3,6 ευρώ. Άνοδος 31% για την Ελβαλχαλκόρ. Άνοδος 28% για την Flexopack. Με άνοδο 11% η μετοχή της ΕΛΤΟΝ. Κέρδη 38% για την Profile. Με ράλι 78% η μετοχή του Κέκροπα εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης που αναμένεται τους επόμενους μήνες.

 

 

Loading