Υπομονή μέχρι τον Αύγουστο οι ιδιώτες για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

Υπομονή μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να κάνουν οι ιδιώτες για να εισπράξουν χρήματα από τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του ελληνικού δημοσίου, τα οποία υπολογίζονται σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα.

Η συζήτηση των δυο ανδρών κορυφώθηκε όταν ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά αφού, όπως είπε, «ούτε θέλει, ούτε ξέρει, ούτε μπορεί».

Υπόσχεση Χουλιαράκη για εξόφληση τον Αύγουστο

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Χουλιαράκης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απάντησε ότι είναι «απολύτως εφικτό» να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον ερχόμενο Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. Εξήγησε, ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να επιτευχθεί, τόσο μέσω της αξιοποίησης ταμειακών διαθέσιμων (“υπάρχουν οι πιστώσεις”, είπε) όσο και με την ενίσχυση των πιστώσεων από τον πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ανικανότητα καταλογίζει η ΝΔ

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να απορροφήσει τους διαθέσιμους πόρους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ υποστήριξε ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης “να συντηρεί την εσωτερική στάση πληρωμών”. “Δεν υπάρχει στρατηγική εσωτερική στάση πληρωμών γιατί αν υπήρχε θα επιδείνωνε, δεν θα βελτίωνε το αποτέλεσμα”, αντέτεινε ο Γ. Χουλιαράκης. Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε ότι πέραν των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπάρχουν – και πρέπει να προστεθούν – και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου οι οποίες δεν καταγράφονται. Επικαλέστηκε ως προς αυτό, την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία εκκρεμούν εκ μέρους του Δημοσίου, επιστροφές φόρων προς τους φορολογούμενους καθώς και η απονομή συντάξεων, όσων έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Loading