Το χάσμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα -και τα premium για ιδιωτικά νοσοκομεία

To Δημόσιο δεν μπορεί να δανειστεί με 10ετη ομολογιακή έκδοση, αλλά ξένοι και Έλληνες προσφέρουν περισσότερα χρήματα για να αποκτήσουν επιχειρήσεις.

Η μάχη για το “Υγεία”

Η «μάχη» που εξελίσσεται  για την κατάκτηση του Νοσοκομείου Υγεία μεταξύ GVC- Ιατρικού αποκαλύπτει ότι σε ορισμένους κλάδους υπάρχει αξία για την οποία οι ξένοι -αλλά και Έλληνες επενδυτές- είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Τo premium που προσφέρεται για τις τιμές υποδεικνύει ότι εάν η οικονομία της Ελλάδας μεταβεί σε ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον με λιγότερους φόρους, τότε τα κέρδη θα είναι υψηλότερα για τις επιχειρήσεις που είναι καλύτερα τοποθετημένες στην αγορά.

Πρέπει να συνυπολογιστεί επίσης ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές πλήρωσαν premium προκειμένου να αποκτήσουν εταιρεία ή asset στην Ελλάδα.

Ποιοί και γιατί προσφέρουν premium;

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η εξαγορά του ξενοδοχείου Hilton από την Dogus και τον όμιλο Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου για την οποία προσφέρθηκαν 142 εκατ. ευρώ. Η προσφορά του GVC ή όποια άλλη προκύψει -εφόσον περιλαμβάνει premium- θα αποτελεί το πιο ενθαρρυντικό σημάδι για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Όμως, ανάλογα σημάδια πρέπει να δοθούν και για το Δημόσιο, πράγμα που προς το παρόν δεν διαφαίνεται καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε 10ετη ομολογιακή έκδοση στο επόμενο διάστημα -την ώρα που επιχειρηματικοί όμιλοι εκδίδουν ομόλογο με ειδικό ενεχυριασμένο λογαριασμό.

Έμφαση στην ιδιωτική υγεία -καθώς η δημόσια καταρρέει

Συγκεκριμένα, το fund GVC capital είναι διατεθειμένο να πληρώσει έως 1,15 ευρώ ανά μετοχή με δημόσια πρόταση. Με άλλα λόγια, το GVC προσφέρει έως 11 φορές τα κέρδη EBIDTA του 2016 ή 350 εκατ. ευρώ αποτίμηση -όταν στο ταμπλό κοστίζει περί τα 280-285 εκατ. ευρώ.  Γιατι οι ξένοι επενδυτές προσφέρουν περισσότερα χρήματα; «Για να χάσουν, αποκλείεται. Το τίμημα είναι μεγαλύτερο διότι ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας διαθέτει τεράστιες προοπτικές εξαιτίας της κατάρρευσης της Δημόσιας υγείας», υπογραμμίζει ξένος διαχειριστής με μεγάλη εμπειρία στις εξαγορές.

Στην προσπάθεια λοιπόν ελέγχου της αγοράς με όσο το δυνατόν μερίδια αγοράς, οι ξένοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγαλύτερη αξία από την τωρινή κεφαλαιοποίηση που δίνει το χρηματιστηριακό ταμπλό. Και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν καθώς σε συνεργασία με ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες οι νέοι ιδιοκτήτες θα μπορούν σε εύλογο χρονικό διάστημα να εμφανίσουν περισσότερα κέρδη.

Το παρελθόν και ο Βγενόπουλος

Η MIG και ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος είχε προσφέρει 4,24 ευρώ ανά μετοχή – δίχως να περιλαμβάνεται το θεραπευτήριο “Μητέρα” στην εξαγορά -καθώς η συγκεριμένη εταιρεία εξαγοράστηκε αργότερα. Αν υποτεθεί  ότι ο Βγενόπουλος προσέφερε ακριβή αποτίμηση κατά την εξαγορά του “Υγεία”, ποιά θα πρέπει να είναι η σημερινή αξία του νοσοκομείου το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες μόναδες σε Ελλάδα και εξωτερικό; Προφανώς, την απάντηση θα δώσουν διεθνείς ελεγκτικοί οίκοι που θα αποτιμήσουν την εταιρεία με τη διεθνή πρακτική ενώ η MIG και η τράπεζα θα οδηγηθούν σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του “Υγεία”.  

 

       

Loading