Τι είπαν οι ξένοι στις παρουσιάσεις στο Λονδίνο και τι απάντησαν οι τραπεζίτες

Του Γ. Σταφυλά

Τι είπαν οι ξένοι στις παρουσιάσεις στο Λονδίνο και οι απαντήσεις απο τους Έλληνες τραπεζίτες

*** θετικά και αρνητικά στοιχεία

Οι συναντήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών- ξένων επενδυτών στο Λονδίνο σε ΕΧΑΕ και Bank Of America  χαρακτηρίστηκαν από πολλές κατηγορίες ωστόσο τα τμήματα των Ιnvestor relations δεν έμειναν άπραγοι και εξήγησαν επαρκώς ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία.

α) Πρώτο θέμα είναι  η ρευστότητα η οποία επανέρχεται σταδιακά στο σύστημα β) ότι αρκετές τράπεζες θα μηδενίσουν τον μηχανισμό ELA γ) οι τιμές της αγοράς ακινήτων βελτιώνονται  δ) οι τράπεζες θα ικανοποιήσουν τα σοβαρά αιτήματα χρηματοδότησης και όχι τις «ψεύτικες» αιτήσεις, δηλαδή δάνεια για αποπληρωμή υποχρεώσεων σε άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος τράπεζας ο οποίος συμμετείχε στις συναντήσεις οι ξένοι επενδυτές αποδέχονται ότι, οι τιμές στην αγορά ακινήτων βελτιώνονται ωστόσο η διαδρομή που πρέπει να διανυθεί ακόμη είναι μεγάλη.

Εαν οι τιμές του 2008 βρίσκονταν σε μια κλίμακα 100 με την πτώση κατά 45% τώρα κινούνται στο 55 και με άνοδο 1%, άρα σήμερα βρίσκονται στο 55,55. Η πρόοδος δηλαδή θεωρείται μικρή προς το παρόν. Πολλές αιτιάσεις απο τους ξένους επενδυτές υπήρξαν και για το γεγονός ότι, στους πλειστηριασμούς πολλά ακίνητα αποκτώνται απο τις ίδιες τις τράπεζες. Τα funds θέλουν να δουν σημαντική πρόοδο σ αυτό το σημείο.

Επιπρόσθετα, ένα σημείο το οποίο προβάλλουν οι Έλληνες τραπεζίτες είναι η βελτίωση στην επιστροφή καταθέσεων καθώς έχει παρατηρηθεί επιστροφή χρημάτων, είτε απο το «μαξιλάρι», είτε απο τις θυρίδες.

Βασική αιτία προβληματισμού των ξένων είναι και η κερδοφορία  των ελληνικών τραπεζών για τα τρία επόμενα χρόνια με δεδομένη την χαμηλή αύξηση εσόδων.

Αν και οι τράπεζες μπορούν να έχουν λογιστικά κέρδη απο μείωση προβλέψεων, τα ξένα funds χρειάζονται να δουν οργανική ανάπτυξη. Ένα θέμα επίσης το οποίο τονίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες είναι και η αύξηση του πλαφόν για την αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και οι χαμηλές τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών οι οποίες δεν αντιστοιχούν στην πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί, τόσο στην μείωση των τραπεζικών ανοιγμάτων με πωλήσεις δανείων, πλειστηριασμούς κλπ.

Με άλλα λόγια, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία στο 0,18 ή στο 0,25 θεωρείται και είναι χαμηλός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο εξηγήθηκε είναι και γιατί σημειώνεται τέτοια μεγάλη πτώση στις τραπεζικές μετοχές. Ο πρώτος λόγος είναι η αποχώρηση επενδυτών απο τις αναδυόμενες αγορές.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι short στις τράπεζες αρχίζουν και διαφημίζουν το βιβλίο τους ( talk their book ) λέγοντας στην αγορά ότι οι τράπεζες θα έχουν προβλήματα κεφαλαιακά. Ένας τρίτος λόγος για την πτώση εντοπίζεται και στην απουσία της ελληνικής λιανικής στις μετοχές καθώς η πτώση των τελευταίων χρόνων έχει μειώσει σημαντικά την όποια αγοραστική δύναμη.

Loading