«Σύννεφα» στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Τους φόβους της κυβέρνησης για μη επιθυμητό τίμημα στην ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι επαφές στο παρασκήνιο με τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, ένα μήνα πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Oι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες που απαρτίζουν οι ισχυροί μέτοχοι του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP (η ιταλική Snam, η ισπανική Enagas, η βελγική Fluxys μαζί με την ολλανδική Gasunie) και η Regasificadora del Noroeste SA, Ισπανικών συμφερόντων, ζήτησαν παράταση του χρονοδιαγράμματος κατάθεσης προσφορών για τις 22 Ιανουαρίου, από τις 22 Δεκεμβρίου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ωστόσο, στην αγορά θεωρούν ότι ακόμη και αυτή η προθεσμία μπορεί να μεταβληθεί, εξέλιξη άρρηκτα συνδεδεμένη με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας αλλά και με τις πιέσεις που ασκούνται σε όλα τα επίπεδα για να μην εξελιχθεί σε φιάσκο η διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα με τους ενδιαφερόμενους, φουντώνουν τα σενάρια που διακινούνται στην αγορά για προσφορά χαμηλού τιμήματος (φήμες μιλούν ακόμη και κάτω από 300 εκατ. ευρώ) από τους υποψηφίους μνηστήρες, εξέλιξη μη επιθυμητή για την κυβέρνηση αλλά και τα ΕΛΠΕ (κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ) που έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι το τίμημα δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 400 εκ. ευρώ όσα δηλαδή είχε προσφέρει η Αζέρικη Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό. Στα επιχειρήματα αυτά συνηγορεί η πολύ θετική συγκυρία για την αγορά του φυσικού αερίου που παρουσιάζει σύμφωνα με την διοίκηση του ΔΕΣΦΑ αύξηση κατά 50% την τελευταία διετία αλλά και η εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης. Για φέτος, ο ΔΕΣΦΑ θα εμφανίσει κέρδη-ρεκόρ που προβλέπεται να φτάσουν τα 94 εκατ. ευρώ, απόδοση 2,5 φορές πάνω από πέρσι. Η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα πολύ ισχυρό cash flow αφού τα ταμειακά της διαθέσιμα φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: protothema.gr

Loading

Αφήστε μια απάντηση