Στις 19 Νοεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις

Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% αναγνώρισαν στην Ελλάδα οι επικεφαλής του Eurogroup, που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσαν ότι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει.

«Από εκεί και πέρα, μένει η συζήτηση για να καθοριστεί τι θα γίνει με το δημοσιονομικό χώρο», είπαν.

Ο Πρόεδρος Σεντένο ανακοίνωσε το έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ακόμη και ο πιο αυστηρός παράγοντας της Ευρωζώνης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί, συμπληρώνοντας πάντως ότι είναι «καλό να γίνονται σεβαστές οι προηγούμενες δεσμεύσεις και οι όποιες αλλαγές να συζητιούνται με τους θεσμούς».

«Η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή και αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ειδικές, συγκεκριμένες παρατηρήσεις από πλευράς Κομισιόν», δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Στο έκτακτο Eurogroup οι αποφάσεις

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες, ο Μάριο Σεντένο τόνισε πως το ελληνικό ζήτημα δεν συζητήθηκε, ωστόσο, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της Ελλάδας.

Σημείωσε πως «είμαστε σε φάση υπολογισμού των δημοσιονομικών περιθωρίων, δηλαδή το ακριβές πλεόνασμα πέραν του 3,5%. Πρέπει να δούμε τώρα τι θα γίνει με το πλεόνασμα και θα δούμε που θα πάει».

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε πως «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν έχουμε να υποβάλουμε πρόσθετες ερωτήσεις στην Ελλάδα και αυτό είναι καλό», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε τώρα το μέγεθος του πλεονάσματος και πως θα χρησιμοποιηθεί».

«Από ότι φαίνεται υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ωστόσο πρέπει να γίνει συζήτηση για το πως θα χρησιμοποιηθεί», υπογράμμισε.

Loading