Προβληματίζει το «νέκρωμα» στο Χρηματιστήριο

Διευρύνεται  ο προβληματισμός με το «νέκρωμα» του χρηματιστηρίου, κυρίως όσον αφορά τις τράπεζες, καθώς η αναμονή για τα αποτελέσματα, τα stress tests και τους πλειστηριασμούς έχει οδηγήσει σε περιορισμό των συναλλαγών.

Περιορισμένο ενδιαφέρον

Η Αθήνα, λοιπόν, επέστρεψε εύκολα στην πτώση  ελλείψει ικανού αριθμού αγοραστών. Με το γνώριμο περιορισμένο ενδιάφερον των τελευταίων ημέρων ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,21% φθάνοντας τις 835 μονάδες.

Οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι από τη μείωση του τζίρου των συναλλαγών και αρκετοί το αποδίδουν στις επερχόμενες Ιταλικές εκλογές της επόμενης Κυριακής. Δηλαδή με άλλα λόγια, όπως συμπληρώνουν, αρκετά funds αποφεύγουν να αναλάβουν ρίσκο εν όψει ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος.

“Νέκρωμα” και τράπεζες

Πέραν όμως, αυτής της υπαρκτής απειλής για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κύριος λόγος της αποστασιοποίησης -όπως έχει αναφερθεί πολλάκις- είναι το θολό το σκηνικό με τις  ελληνικές τράπεζες. Οι ξένοι επενδυτές θα αναμείνουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών όπου θα δοθεί μια πρώτη εικόνα για το πως επηρεάζονται τα κεφάλαια και οι προβλέψεις από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων. Η επισήμανση της Τράπεζας της Ελλάδας για ένα κενό ύψους 9 δισ. ευρώ – εάν οι τράπεζες καθυστερήσουν στη μείωση των κόκκινων δανείων – δημιουργεί  πρόσθετες επιφυλάξεις. Κακή, όμως, είναι η εικόνα και στα ελληνικά ομόλογα καθώς η  απόδοση της δεκαετίας επέστρεψε στο 4,40%.

Πτώση 0,29%

Η αγορά κινείται διαδικαστικά και λίγες μετοχές ξεχωρίζουν για τη σταθερότητα και το ενδιαφέρον που προσελκύουν.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 0,25% φθάνοντας στα 834,63 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής χάνει 0,32% στα 0,307 ευρώ. Κέρδη 0,37% για τη Eurobank στα 0,813 ευρώ. Με οριακή πτώση η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,504 ευρώ. Με οριακή πτώση 0,10% η Alpha Bank στα 1,977 ευρώ. Με κέρδη 0,59% ο ΟΠΑΠ στα 10,26 – εν όψει των αποτελεσμάτων του 2017. Αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ στα 11,80 ευρώ. Πτώση 0,57% για τη ΔΕΗ στα 2,794 ευρώ. Με πτώση 0,96% η Coca –Cola στα 27,96 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 8,5 εκατ. ερυώ.

 

Loading