Πλειστηριασμοί για 500 ευρώ από την Πρωτομαγιά!

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο, ακόμη και για 500 ευρώ(!), θα μπορούν να διεξάγονται μετά την Πρωτομαγιά. Αυτό προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Βάσει αυτής, την 1η Μαΐου σταματούν οι φυσικοί πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων. Κατόπιν, λοιπόν, θα γίνονται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου.

Όπως σημειώνεται στη σχετική διάταξη, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων. Από τις αρχές Μαΐου, λοιπόν, ακίνητα θα μπορούν να βγάνουν «στο σφυρί» σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα, για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη προγραμματιστεί για μετά την 30η Απριλίου, έχει γίνει και η σχετική προδικασία. Συνεπώς, θα γίνουν και αυτοί ηλεκτρονικά.

Ελάχιστοι οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2017 δε διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το Δημόσιο, ενώ το 2016 είχαν γίνει μόλις 16. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι το Δημόσιο δεν έχει συμφέρον στο να εκπλειστηριάζει ακίνητα, καθώς είναι τελευταίο μεταξύ των πιστωτών σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Προηγούνται, δηλαδή, εργαζόμενοι και τράπεζες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πάντως, στο εξής το Δημόσιο θα ακολουθήσει τη στρατηγική των τραπεζών, βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση διενεργούνται περίπου 1.000 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ. Συνολικά, από τις κατασχέσεις έχουν εισπραχθεί περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ με βάση τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, το 2018 υπολογίζεται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου.

Loading