Πενταετές ομόλογο 30 εκατ. ευρώ εκδίδει η ΑΕΚ!

Του Θόδωρου Παπαδόπουλου

«Kιτρινόμαυρα» πενταετή ομόλογα έως και 30 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να εκδώσει η «Δικέφαλος 1924» (ΑΕΚ) προκειμένου να χρηματοδοτήσει με χαμηλό κόστος -από τον τραπεζικό δανεισμό- τις εργασίες κατασκευής του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Συνήθης πρακτική η έκδοση ομολόγων

Η έκδοση ομολόγων (ή και μετοχών ) δεν είναι παράδοξο φαινόμενο στο εξωτερικό καθώς διάφορες μεγάλες ομάδες σε ανεπτυγμένα πρωταθλήματα εκμεταλλεύονται τη μεγάλη λαϊκή τους βάση προκειμένου να εξασφαλίζουν κεφάλαια για ανακατασκευή ή εξ ολοκλήρου κατασκευή νέων γηπέδων – ξενοδοχείων, καταστημάτων.

Πλεονέκτημα της έκδοσης είναι ότι οι κάτοχοι μπορούν να συμμετάσχουν με ελάχιστη συμμετοχή (1.000 ευρώ), όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες εκδόσεις. Βεβαίως, το μειονέκτημα είναι ότι οι ποδοσφαιρικές εταιρείες δεν μπορούν να εμφανίζουν σταθερά έσοδα -όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες.

Πως οι ΠΑΕ θα είχαν έσοδα με διαδικασίες win-win

Ωστόσο, ως εγγύησεις του ομολόγου θα τεθούν οι μελλοντικές εισροές από τα εισητήρια του νέου γηπέδου, τα έσοδα από χορηγούς για τη ονομασία (εμπορικές συμφωνίες), τα έσοδα από την ενοικίαση καταστημάτων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας κτλ. Επιπρόσθετα, εταιρείες που διαθέτουν συμφέροντα στον χώρο του ποδοσφαίρου (λ.χ. ΟΠΑΠ) αλλά και οι ίδιες οι ΠΑΕ θα μπορούσαν να διεκδικήσουν επιχορηγήσεις για συμμετοχή δύο τουλάχιστον Ελλήνων ποδοσφαιριστών ( Κ-19), εφόσον αποπληρώνουν προς όλους τις υποχρεώσεις τους.

Το αποτέλεσμα σε δυό -τρία χρόνια θα ήταν οι χαμηλότεροι προϋπολογισμοί (με λιγότερες μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών αμφιβόλου αξίας) ενώ παράλληλα ένα μέρος των εσόδων του στοιχήματος θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ώστε να αποδίδεται ισότιμα σε όλες τις ομάδες Α’ και Β’ και Γ’ Εθνικής.

Εάν μάλιστα τα περισσότερα χρήματα (τηλεοπτικά, super league) τα λάμβαναν οι ομάδες που ανεβαίνουν από τις χαμηλότερες κατηγορίες, αυτό θα οδηγούσε πραγματικά σε άνοδο του ανταγωνισμού.

Προς το παρόν -και με την υφιστάμενη κακή εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου όπου παραβίαζεται κατάφωρα όχι μόνο όλο το υφιστάμενο αθλητικό νομικό πλαίσιο αλλά και ολόκληρος ο ποινικός κώδικας- τα ανωτέρω παραμένουν θεωρητικά. Εφόσον, όμως, είτε αποκατασταθεί η νομιμότητα στην Ελλάδα, είτε επιβληθεί από την UEFA η επιστροφή στη νομιμότητα, η αγορά του ποδοσφαίρου θα έχει μόνο ανοδική πορεία καθώς την τρέχουσα περίοδο αποτελεί ένα πλήρως απαξιωμένο προϊόν.

 

Loading