«Παγωμένη γαλοπούλα» στις ΗΠΑ -Ισορροπία με πτώση 0,82% στην Αθήνα

Βάρυνε πάλι η ατμόσφαιρα στην Αθήνα καθώς άνοιξε με πτώση 2%, ύστερα από το νέο «ξεφούσκωμα» της Γουόλ Στριτ.

Σύμφωνα με την αμερικανική έκφραση, έχουμε μια «κρύα γαλοπούλα» η οποία, όπως είναι φυσικό, δεν τρώγεται. Αυτό που εννοούν, δηλαδή, οι επενδυτές είναι ότι το “πάρτι” στις αγορές τελείωσε.

ΗΠΑ και Αθήνα

Η μεταβλητότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε υπέρμετρο βαθμό καθώς η χθεσινή πτώση ξεπέρασε τις 1100 μονάδες. Ωστόσο στην Αθήνα η γενικότερη εικόνα δεν είναι τόσο κακή ούτε στις τράπεζες ούτε στις υπόλοιπες μετοχές. Η μεγαλύτερη πτώση στον FTSE25 εντοπίζεται στη Bιοχάλκο με 3% και την ΕΥΔΑΠ με 2,47%.

Μια ημέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με επιτόκιο 3,5%, η Αθήνα επηρεάζεται από τη βουτιά στις διεθνείς αγορές αλλά οι τράπεζες συνεχίζουν να επιδεικνύουν αντοχή -παρά το γεγονός ότι οι short θέσεις παραμένουν και ευνοούνται από τις εξελίξεις.

Μυτιληναίος και ΔΕΗ

Επιχειρηματικές εξελίξεις, όμως, έχουμε και στην ΔΕΗ, καθώς η πρόταση της Μυτιληναίος προδιαγράφει ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης για την επιχείρηση. Εάν το δει κάποιος συνολικά, τότε αντιλαμβάνεται ότι δεν αφορά μόνο το Αμύνταιο.

Συγκεκριμένα, ο Μυτιληναίος κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης της μονάδας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο με αντάλλαγμα την υπογραφή σύμβασης πώλησης ρεύματος σε ανταγωνιστικές τιμές. Με άλλα λόγια, ο Όμιλος δίνει μια διέξοδο από την οποία θα προκύψει ευρύτερος ανταγωνισμός, καθώς κι άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες θα μπορούν να κάνουν χρήση της πρότασης. Ο Μυτιληναίος, όμως, δυνητικά θα μπορεί να πράξει το ίδιο και με άλλες μονάδες της ΔΕΗ.

Πτώση 0,85% στην Αθήνα

Στην Αθήνα μετά το άνοιγμα η πτώση ισορροπεί στο 1% με τον Γενικό Δείκτη στις 832,97 μονάδες.

Με πτώση 1,49% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,3048 ευρώ. Οριακή πτώση 0,29% η Eurobank στα 0,8615 ευρώ. Με πτώση 1,69% η Alpha Bank στα 1,976 ευρώ. Βουτιά 1,62% η Τράπεζα Πειραιώς στα 3,768 ευρώ. Πτώση 0,68% για τον ΟΠΑΠ στα 10,21 ευρώ και πτώση 0,42% για τον ΟΤΕ. Σταθερή η ΔΕΗ στα 21,846 ευρώ με απώλειες 0,42%. Με πτώση 2,64% η βιοχάλκο.

Στα 8,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συναλλαγές -ένδειξη ότι υπάρχουν εισροές.

Loading