Ξένοι επενδυτές: Trade για τις 1000 μονάδες με ΣΥΡΙΖΑ ή για ανάκαμψη με αλλαγή κυβέρνησης;

Τo είδος της συναλλαγής τους (trade) με την Ελλάδα ψάχνουν οι ξένοι επενδυτές. Συγκεκριμένα, αυτοί που ενδιαφέρονται μεσο-μακροπρόθεσμα για τη χώρα αναρωτιούνται εάν η όδος Αθηνών προορίζεται για τις 1000 μονάδες ή για μια σημαντική ανάκαμψη με αλλαγή πολιτικής και κυβέρνησης.

Όπως φαίνεται και στο χρηματιστήριο, τα blue chips δεν διαθέτουν μεγάλα περιθώρια διότι οι τιμές των μετοχών τους κυμαίνονται υψηλότερα του Γενικού Δείκτη, ενώ οι τραπεζικές μετοχές είναι δέσμιες των stress tests- αν και η κίνηση της Πειραιώς με τις υψηλές προβλέψεις δίνει μια προοπτική.

Χωρίς “ορατότητα” οι επενδυτές

Σε πρόσφατη επίσκεψη ξένων funds από τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) επισημάνθηκε προς έλληνα διαχειριστή ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν εύκολα ή δύσκολα τα stress tests τον ερχόμενο Μάιο δίχως να απαιτηθούν κεφάλαια». Δηλαδή, ενώ οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests και θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται κάποια στοιχεία για τη διευθέτηση του χρέους, οι ξένοι επενδυτές δεν διαθέτουν “ορατότητα” για τις μεγάλες αλλαγές (μεταρρυθμίσεις) που χρειάζεται η χώρα ώστε να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις της οικονομίας – κυρίως ο ιδιωτικός τομέας αλλά και μέρος του δημοσίου.

ΝΔ και Κ. Μητσοτάκης

Ειδικότερα, όπως συμπληρώνουν, η σημερινή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε ένα συγκεριμένο πλάνο μείωσης φόρων για τις επιχειρήσεις, ούτε μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι επενδυτές δεν είναι ικανοποιημένοι απο την στάση της αντιπολίτευσης (ΝΔ) καθώς η ηγεσία της (Κ. Μητσοτάκης) περιορίζεται -για πολιτικούς λόγους- στην επανάληψη της μείωσης των εταιρικών φόρων στο 20% από 29% (εντός τριετίας) και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Απο εκεί και πέρα ελάχιστα πράγματα έχουν δημοσιοποιηθεί -όπως κίνητρα για να προσελκύσει κεφάλαια η Ελλάδα, αποσβέσεις κλπ. To trade που αναζητούν οι ξένοι επενδυτές είναι να δημιουργηθούν μεγάλες προοπτικές -δηλαδή π.χ. από που θα χρηματοδοτηθεί η μείωση των φόρων.

Απαιτούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

Επιπλέον, οι ίδιοι προσθέτουν ότι χρειάζονται δραστικές αλλαγές, όπως μείωση των φόρων των φυσικών προσώπων (από το 43%), ώστε μια μεγάλη πλειοψηφία να μην δηλώνει πλέον 6.000 ευρώ. Επιπλέον, απαιτείται λύση όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να δημιουργηθούν επιχειρήσεις, απαιτείται ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία που καταρρέουν, κίνητρα στις επενδύσεις για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων κεφαλαίων.

Όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να επικοινωνηθούν πριν από τις εκλογές προκειμένου να προεξοφληθούν οι προοπτικές στο χρηματιστήριο και η οικονομία να ξεκινήσει με δυνατό momentum. Όσο αυτό δεν γίνεται, η οικονομία παραμένει ασθενική και δέσμια των υπέρογκων φόρων που πληρώνει μια μικρή μειοψηφία -όπως προκύπτει από τα στοιχεία κάθε χρήσης.

 

Loading