Νέα επιδείνωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος

Επιδείνωση και τον Οκτώβριο σημείωσε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο σχετικός δείκτης παρουσίασε ελαφρά υποχώρηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες, από τις 101,3 που ήταν το Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Δείκτης υποχωρεί για τρίτο συνεχή μήνα. Η μεγαλύτερη πτώση είχε σημειωθεί το Σεπτέμβριο, καθώς είχε υποχωρήσει σχεδόν τέσσερις μονάδες από τις 105,2 του Αυγούστου και τις 105,3 του Ιουλίου. Και όλα αυτά, μάλιστα, μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια.

Ποιοι κλάδοι πλήττονται

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι κλάδοι του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας. Μάλιστα, η μείωση θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγαλύτερη, εάν δεν υπήρχε ισχυρή στήριξη από τις απαντήσεις των καταναλωτών.

Για τη συγκεκριμένη αντίθεση που παρατηρείται, το Ίδρυμα σχολιάζει:

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών που φαίνεται να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση άλλωστε που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τους μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων εκτός του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί σημαντικούς τομείς της οικονομίας σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα».

Στον αντίποδα, οριακή βελτίωση καταγράφηκε στους κλάδους των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Loading