Θα μας “φάνε” τις δουλειές τα ρομπότ!

Φουντώνουν οι φήμες αντικατάστασης ανθρώπινου δυναμικού από νέα, εξελιγμένα τελευταίας τεχνολογίας ρομπότ. Η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το μοναδικό «κλειδί» για να αποτρέψουμε αυτήν την κατάσταση που ολοένα και μας πλησιάζει περισσότερο, είναι η επανακατάρτιση των εργαζομένων.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ προειδοποίησε πρόσφατα από το βήμα της Παγκόσμιας Διάσκεψης ότι τα επόμενα χρόνια θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 150 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο και άλλοι 300 εκατομμύρια νέοι θα αναζητήσουν εργασία υπογραμμίζοντας πως το μοναδικό όπλο απέναντι σε αυτήν την μάστιγα που πρόκειται να μας πλήξει έιναι η εκπαίδεση.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε πως το 65% των προπτυχιακών φοιτητών αναζητούν θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν πλέον σήμερα. Η εκπαίδευση των ανθρώπων πρέπει να αλλάξει για να βρεθούν λύσεις στον τομέα της απασχόλησης, δήλωσε ο πρόεδρος κάνοντας νύξη σε πρόσφατη έρευνα της McKinsey η οποία αναφέρει ότι έως το 2030 κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους το 1/5 του υφιστάμενου παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Economist

Από την πλευρά της η ερευνητική μονάδα του Economist, ΕΙU, σε μελέτη της προειδοποιούσε ότι η Bρετανία και η Αυστραλία θα ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι σε περίπτωση μίας τέτοιας πιθανής επέλασης των ρομπότ στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Με βάση το πλέον «μαύρο» σενάριο, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 420 δισ. δολάρια έως το 2030, ενώ της Αυστραλίας κατά 50 δισ. δολάρια.

Κλείνοντας, τεράστια ονόματα της τεχνολογίας, όπως αυτό του Έλον Μασκ της Tesla, τα οποία επενδύουν στην αυτοματοποίηση, πρότειναν την καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Για αυτό…δουλέψτε όσο τουλάχιστον προλαβαίνετε!

Loading