«Λογαριασμός» δύο δισ. για ελεύθερους επαγγελματίες

Στα δύο δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν φέτος 740.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο λογαριασμός αφορά εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, του επικουρικού και του εφάπαξ. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

 

Η εξόφληση του ασφαλιστικού λογαριασμού των επαγγελματιών θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να αναρτηθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια για τις νέες εισφορέ.

Σύμφωνα με το Capital.gr, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβληθεί η 1η “δόση” των εισφορών αυτών που αφορούν το μήνα Ιανουάριο του 2018.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και διπλές εισφορές

Ο λογαριασμός για τους επαγγελματίες φέτος είναι κατά περίπου 384 εκατ. ευρώ ή 19% μεγαλύτερος λόγω της αναδρομικής επιβολής των εισφορών 11% σε 200.000 (επί συνόλου 740.000) αυταπασχολούμενων υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ.

Οι εισφορές αυτές δεν επιβλήθηκαν πέρσι, αν και ισχύουν από 1/1/2017 οπότε φέτος θα επιβληθούν στο διπλάσι.

Οι υπόχρεοι επαγγελματίες (κυρίως μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα τις περσινές εισφορές με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 και ταυτόχρονα τις φετινές εισφορές με βάση το 85% του περσινού  ακαθάριστου εισοδήματος  (άθροισμα καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 2016 συν καταβληθείσες εισφορές με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016).

Ο… λογαριασμός

Με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος του 2017 θα υπολογιστούν και οι εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το σύνολο των 740.000 ελευθέρων επαγγελματιών.

 

Μαζί με τις διπλές εισφορές υπέρ του επικουρικού (7%) και εφάπαξ (4%), οι οποίες αναμένεται να φέρουν 384 εκατ. ευρώ στον ΕΤΕΑΕΠ, ο συνολικός λογαριασμός των επαγγελματιών της χώρας για το 2018 φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Loading