Επίσκεψη Ερντογάν -παρασκήνιο: Και επιχειρηματική συνεργασία Dogus – Ελλάκτωρ;

Παράλληλα με τις ανιστόρητες διεκδικήσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την επικαιροποίηση της διεθνούς συνθήκης της Λωζάνης, εδώ και μερικούς μήνες ένας μεγάλος τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος, ο όμιλος Dogus επιχειρεί να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην Ελλάδα.

Πρώτη επένδυση της Dogus ήταν η απόκτηση της Mαρίνας του Φλοίσβου μαζί με την Lamda Development (Όμιλος Λάτση). Ακολούθησε η εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης μαζί με κοινοπραξία Αράβων, ενω μαζί με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου αποκτήθηκε απο την Alpha bank το ξενοδοχείο Hilton. Όπως θα δούμε, όμως, ο στόχος του Farit Sahenk είναι μακροπρόθεσμος για την Ελλάδα.

Εξαιτίας του μεγέθους των εταιρειών του, διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Erdogan, ενω ο ίδιος o Farit Sahenk διατηρεί άριστες επαφές με τις ΗΠΑ, όπου σπούδασε. Oι επενδύσεις της Dogus στην Ελλάδα  έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις στην Ελλάδα έχουν πυκνώσει εξαιτίας των επαφών με τους μετόχους της κατασκευαστικής Ελλάκτωρ. Οι πρώτες επαφές πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας των έργων που ανέλαβε η Ελλάκτωρ για τον Αστέρα Βουλιγαμένης. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι οι μέτοχοι της ελληνικής εισηγμένης (Λ. Μπόμπολας, Γ. Κούτρας, Αφοι Καλλιτσάντζη) βρίσκονται σε διαμάχες εδω και καιρό προκειμένου να γίνει ένας διαχωρισμός των δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τις επαφές με την Dogus, έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο να διαχωριστεί ο κατασκευαστικός τομέας και να δοθεί στην Dogus σε συνεργασία με έναν απο τους υφιστάμενους μετόχους ενώ ο τομέας περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων) οι παραχωρήσεις και ο ενεργειακός τομέας θα παραμένει στους υπόλοιπους μετόχους.

Οι επαφές με την Τουρκική εταιρεία πραγματοποιήθηκαν, και μένει να δούμε αν συνεχιστούν. Η τελική απόφαση  ανήκει στους υφιστάμενους μετόχους και εξαρτάται κυρίως απο την πορεία των τεχνικών έργων στην Ελλάδα- η οποία είναι φθίνουσα  και δεν εμφανίζει προοπτικές για γρήγορη ανάπτυξη. Όλα θα κριθούν τον επόμενο χρόνο, καθώς οι ζημιές δεν μπορούν να συνεχίζονται για πολύ καιρό. Εκ των πραγμάτων θα αναζητηθεί μαι διέξοδος.

O όμιλος Dogus δραστηριοποιείται σε 30 χώρες με περισσότερες από 330 θυγατρικές επιχειρήσεις και πάνω από 55.000 εργαζομένους. O τουριστικός βραχίονας του ομίλου, Dogus Tourism Group, δραστηριοποιείται στους τομείς της φιλοξενίας (D-Hotels and Resorts), του θαλάσσιου τουρισμού – μαρινών (D-Marin) και MICE (Antur). H D-Hotels and Resorts κατέχει (εξ ολοκλήρου ή μέσω συνεργασιών) και διαχειρίζεται πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, beach και yacht clubs σε Τουρκία, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Καραϊβική.

Loading

Αφήστε μια απάντηση