Επέστρεψαν οι θεσμοί – Φύλλο και φτερό οι εξαγγελίες

Στο μικροσκόπιο τους οι θεσμοί βάζουν και πάλι από χθες την ελληνική οικονομία, με τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινούν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Συναντήσεις έγιναν και σε άλλους χώρους, ενώ  το ενδιαφέρον των θεσμών επικεντρώθηκε στην αποτίμηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Η λίστα περιλαμβάνει τις σημερινές επαφές για τον εξωδικαστικό και τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ ο «πυρετός» θα ανέβει όταν φτάσει η ώρα της συζήτησης για τις συντάξεις, η οποία δεν θα είναι, πάντως, η τελική αλλά μόνο η προκαταρκτική.

Το ζήτημα απασχόλησης τη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του Ε. Τσακαλώτου- που θα χειριστεί τους επικεφαλής- με το Γ. Δραγασάκη, την Ε. Αχτσιόγλου και το Δ. Τζανακόπουλο, πριν από το τετ-α-τετ με τους θεσμούς την Τετάρτη.

Ο λόγος για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που θα πρέπει να “χωρέσουν” στον δημοσιονομικό χώρο (δηλαδή στην υπέρβαση από τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ), στο σενάριο μη περικοπής των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Ένα προς ένα εξετάζουν τα μέτρα

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, καθώς επ’ ουδενί απειλούν το στόχο για πλεόνασμα 3,5% την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ενημέρωση στους «έξω» περιορίστηκε στους άξονες των εξαγγελιών και όχι στα μέτρα ένα προς ένα, τα τεχνικά κλιμάκια συγκεντρώνουν ήδη στοιχεία, προκειμένου να κοστολογήσουν ελαφρύνσεις και παροχές και να μετρήσουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους.

Από αυτήν την κοστολόγηση εξαρτάται εν πολλοίς και η τύχη του αιτήματος της Αθήνας για την αναστολή των περικοπών σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις.

Δημιουργούν παρά λύνουν τα προβλήματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της βιασύνης χωρίς προετοιμασία για την ανακοίνωση των αντίμετρων από την κυβέρνηση είναι το παράδειγμα των νέων ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παρά τις προειδοποιήσεις ότι με αυτές οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν έτσι να αφήσουν το 60-70% των απολαβών τους στην εφορία και τα ταμεία, ο κ. Κατρούγκαλος προχώρησε κανονικά το μέτρο.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, το αποτέλεσμα αυτής της στάσης ήταν να ανοίξει μια «τρύπα» 1 δις στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είτε λόγω απόκρυψης των πραγματικών εισοδημάτων είτε επειδή χιλιάδες επαγγελματίες έκλεισαν κατά κύματα τα βιβλία τους.

Τα νέα στοιχεία ήρθαν για να επιβεβαιώσουν αυτό το Βατερλό του οικονομικού επιτελείου. Από 4,7 δις ευρώ δηλωθέντα εισοδήματα το 2016 (για το 2015), πέσαμε στα 3,8 δις ευρώ πέρυσι και στα 3,3 δις ευρώ φέτος ενώ από τον Μάιο 2016 μέχρι σήμερα έκλεισαν 200.000 μπλοκάκια.

Οι επόμενες στάσεις

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο τριήμερο  12 –  14 Σεπτεμβρίου ενώ μετά οι θεσμοί θα συνεχίσουν εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις για την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου στη  Βουλή και στις Βρυξέλλες (στις 15 Οκτωβρίου), στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το πόρισμα αναμένεται τον Νοέμβριο. Οι πολιτικές αποφάσεις μπορεί να ληφθούν ακόμη και στο Eurogroup του Δεκεμβρίου (ή και αργότερα, αναφορικά με το μέρισμα του 2018, λίγο πριν το τέλος του έτους).

Loading