Ενθαρρυντικά μηνύματα και αγκάθια στο λιανεμπόριο το β’ τρίμηνο

Ενθαρρυντικά μηνύματα, αλλά και επίμονα «αγκάθια» συνθέτουν τη μικτή εικόνα για το λιανεμπόριο το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ειδικά τον Ιούνιο είχαμε αύξηση του εποχικά διορθωμένου τζίρου και μείωση του ποσοστού ανεργίας, αλλά αρνητικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών.

Έλλειμμα λόγω διόγκωσης των εισαγωγών

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών εμφάνισε κατά τον πρώτο φετινό θερινό μήνα αναπάντεχη επιδείνωση, λόγω κυρίως της διόγκωσης των εισαγωγών αλλά και της ισχνής αύξησης των εξαγωγών.

Ωστόσο ενθαρρυντική χαρακτηρίζεται η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας τον Μάιο του 2018, το οποίο μετά από αρκετά χρόνια υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, ενώ και η ανεργία των νέων 15- 24 ετών κατέγραψε επίσης φθίνουσα πορεία.

Ανησυχία λόγω υπερίσχυσης των απολύσεων-αποχωρήσεων

Προβληματισμό προκαλεί η υπερίσχυση των απολύσεων/αποχωρήσεων έναντι των νέων προσλήψεων μισθωτής απασχόλησης, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», καθώς η συγκεκριμένη επίδοση σημειώθηκε στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου (Ιούλιος 2018) και αφού είχαν προηγηθεί πέντε συναπτοί μήνες θετικών αποτελεσμάτων.

Αρνητική εξέλιξη, σημειώνει το ΙΝΕΜΥ, είναι και ο αργός, αλλά σταθερός ρυθμός επικράτησης των ελαστικών μορφών επικράτησης έναντι των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, τάση η οποία εντάθηκε την περίοδο του διμήνου Ιουνίου – Ιουλίου.

Όσο για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή/ επιπέδου τιμών (ΔΚΕ), εξαιρουμένου του τομέα των καυσίμων, ήταν ηελτιωμένος σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2018. Η ετήσια θετική μεταβολή του Ιουνίου 2018 κινήθηκε μάλιστα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Δείτε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 19% της ανεργίας στο δεύτερο εξάμηνο

Loading