Αύξηση του κατώτατου μισθού ζητά από την Αχτσιόγλου ο Β. Κορκίδης

Αύξηση του κατώτατου μισθού ζήτησε από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ο Βασίλης Κορκίδης, με την ιδιότητα του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κορκίδης έθεσε θέμα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ για τις κλαδικές συμβάσεις σχολίασε ότι δεν σημαίνουν αυτόματα και αύξηση μισθού.

«Μία κλαδική σύμβαση δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση των μισθών, ούτε η επεκτασιμότητα δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο του εμπορίου. Σε πολλούς, μάλιστα, κλάδους της αγοράς, μία κλαδική σύμβαση δεν επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα» ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.

Τα οφέλη της αύξησης του κατώτατου μισθού

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τη ΕΣΕΕ επανέφερε την πάγια πρότασή της για σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε ορίζοντα διετίας. Μάλιστα η Ομοσπονδία θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αναπροσαρμογή του υψηλότατου προστίμου των 10.550 ευρώ για την αδήλωτη εργασία, η ΕΣΕΕ προτείνει αφενός την επαναφορά του προστίμου σε «ρεαλιστικά επίπεδα», αλλά και ένα σύστημα προοδευτικής απομείωσής του στην περίπτωση που η επιχείρηση προχωρήσει στην πρόσληψη του εργαζόμενου. Μάλιστα, εφόσον η πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου γίνεται με σύμβαση αορίστου χρόνου, η ΕΣΕΕ πρότεινε το πρόστιμο να περιορίζεται στο ελάχιστο γενικώς επιβαλλόμενο από το ΣΕΠΕ.

Loading