Ανακοινώνονται οι όροι των stress test των τραπεζών

Σήμερα το απόγευμα θα ανακοινώσει τους όρους των δυο σεναρίων για τα stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -Eθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Εurobank- η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, το δυσμενές σενάριο (adverse) θα περιλαμβάνει πτώση του ΑΕΠ κατά 3% και πτώση των ακινήτων κατά 15%. Τα χαρτοφυλάκια των δανείων θα στρεσαριστούν με αυτές τις παραδοχές. Πρέπει να διαπιστωθεί δηλαδή ποιά θα είναι η αξία των χαρτοφυλακίων στα δάνεια αν το ΑΕΠ πέσει κατά 3% και οι τιμές των ακινήτων κατά 15%.

Αυτά τα επίπεδα είναι κατά 50% χαμηλότερα από τους ελέγχους που πέρασαν οι ελληνικές τράπεζες το 2015 και θεωρείται ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν με βάση τους δείκτες κεφαλαίων που διαθέτουν (σ. Σ 16-17% απο τους υψηλότερους στην Ευρώπη).

Stress test και αποτελέσματα

Τα προβλήμαατα για τις ελληνικές τράπεζες ξεκινούν σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου (IFRS9) και το πρότυπο ΤΑR (Τroubled asset value) καθώς είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν προβλέψεις εκ των προτέρων για όλα τα δάνεια, αλλά και τα προβληματικά Tar. Από αυτά τα δύο πρότυπα ενδέχεται να προκύψουν ανάγκες οι οποίες θα μειώσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών.

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Η αντίδραση της αγοράς στο χρηματιστήριο θα δώσει και μία γεύση για την εικόνα όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες. O έλεγχος στις ελληνικές τράπεζες γίνεται νωρίτερα απο τις ευρωπαϊκές και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Μάιο πριν απο την λήξη του προγράμματος.

Stress test, “καθαρή” έξοδος, ΔΝΤ και SSM

Εφόσον οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια τότε θα πρέπει να ανακοινώσουν κεφαλαιακά πλάνα (άντληση κεφαλαίων, πωλήσεις εταιρειών, δανείων κ.ά). Με τους ελέγχους θα διαπιστωθεί κατά πόσο θα είναι “καθαρή” και η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα: Εάν διαπιστωθούν κενά, τότε δύσκολα οι δανειστές θα παράσχουν κεφάλαια σε μια χώρα που διαθέτει προβληματα στο τραπεζικό σύστημα.

Είτε θα δικαιωθεί η άποψη του ΔΝΤ το οποίο εξέφρασε άποψη για ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ, ή του ευρωπαίου επόπτη SSM που θεωρεί ότι είναι “καλά” κεφαλαιοποιημένες αλλά πρέπει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.

Σε κάθε πείρπτωση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα προκύψει για το 2018, αλλά για την επόμενη χρονιά, όπου οι αυξήσεις κεφαλαίου θα προσθέσουν κεφάλαια και θα θεωρηθούν ως αναπτυξιακές.

Loading