ΑΑΔΕ: Φορολογικοί έλεγχοι… made in USA

Τεχνογνωσία made in USA επιζητά η ΑΑΔΕ για τους φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής είχε σχετικές επαφές με στελέχη του φημισμένου μηχανισμού IRS πριν από περίπου έναν μήνα στις ΗΠΑ. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του οικονομικού forum Capital Link που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Στόχος των αλλαγών που σχεδιάζονται είναι η είσπραξη εσόδων από «ζωντανές» υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, ιδίως μετά τις πρόσατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η ΑΑΔΕ προχωρά σε κατάρτιση και χρηματοδότηση νέων μεθόδων αποκάλυψης της φοροδιαφυγής.

Για το 2018 η ΑΑΔΕ δρομολογεί:

Η ανάπτυξη έμμεσων τεχνικών για εντοπισμό επιτηδευματιών που τηρούν ανακριβή φορολογικά βιβλία και αποκρύπτουν εισοδήματα.

Η παρακολούθηση των ταμειακών ροών και των υπολοίπων των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων.

Η καθιέρωση λίστας κριτηρίων επικινδυνότητας και ελέγχου του φορολογικού προφίλ των ελεγχόμενων.

Η αξιοποίηση της νέας βάσης πληροφοριών από στοιχεία που αποστέλλονται από τρίτες χώρες και διεθνή δίκτυα πληροφόρησης μέσω των διακρατικών συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών.

Η διάδοση και επέκταση της χρήσης των τεχνολογιών X-rays στα τελωνεία.

Η ανάπτυξη λογισμικού για την ηλεκτρονική τιμολόγηση προϊόντων.

Έλεγχοι νέας γενιάς για δάνεια, καταθέσεις, αγορές

Έρχονται έλεγχοι νέου τύπου καθώς επίκειται και η online διασύνδεση της ΑΑΔΕ με την ΕΧΑΕ για άντληση πληροφοριών, εκτός των καταθέσεων, και για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των φορολογουμένων.

Όπως σχεδιάζεται, ο εντοπισμός ύποπτων φοροδιαφυγής θα γίνεται με τεχνικές ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου (Source and Αpplication of Funds Method) -μέθοδος αποτελεσματική για του ελεγκτές του IRS.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, οποιαδήποτε υπέρβαση δαπανών σε σχέση με τα έσοδα ενός φορολογουμένου υποκρύπτει φοροδιαφυγή.

Στην εξίσωση μπαίνουν έτσι δηλωθέντα έσοδα και δάνεια από τη μια και τα έξοδα για πληρωμές και αγορές από την άλλη. Η φορολογική διοίκηση θα μπορεί πλέον να αξιοποιεί και στοιχεία που συγκεντρώνει ανά ΑΦΜ για επενδύσεις (μετοχές, ακίνητα), για κινήσεις κεφαλαίων (μέσω τραπεζών) αλλά και για πάγιες ή άλλες δαπάνες του ελεγχόμενου (από ασφαλιστικές εταιρείες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, γυμναστήρια, δόσεις εξόφλησης χρεών σε Δημόσιο ή τράπεζες κ.λπ.).

Loading