Κέρδη 0,79% – Σε λάθος timing η αναβάθμιση

Μεγαλύτερη η αναβάθμιση, κανένα γεγονός για τους επενδυτές. Σε λάθος timing ήλθε, όμως, αιφνίδια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δυο βαθμίδες, από την Moody’s, καθώς οι πτωτικές αγορές στην Ευρώπη, αλλά και έλλειψη διάθεσης από τους επενδυτές δεν έφεραν την άνοδο που θα άρμοζε σε ένα τέτοιο γεγονός.

Εάν υπήρχε μια σοβαρή ένδειξη και σιγουριά από τους επενδυτές, τα κέρδη θα ήταν μεγαλύτερα, αλλά όλοι περιμένουν την αποστολή στοιχείων για τα stress tests καθώς και τα αποτελέσματα των τραπεζών στα μέσα Μαρτίου.

Με άνοδο έκλεισε ο δείκτης

Τα ελληνικά ομόλογα βελτιώθηκαν με την απόδοση στο 4,3%, αλλά οι ελληνικές τράπεζες, όπως και τα υπόλοιπα blue chips δεν εμφάνισαν ισχυρή άνοδο, για να αλλάξουν το momentum. Υπό κανονικές περιπτώσεις η άνοδος θα είχε φθάσει στο 2-3%, αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι, η αναβάθμιση βρίσκεται ήδη στις τιμές των μετοχών (non event). Tελικά,  ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,79% στις 845,34 μονάδες, αν και μέχρι το τέλος προσπάθησε να συγκρατήσει κέρδη έως 1%.

Όπως συνέβη και ενδοσυνεδριακά κάθε φορά που σημείωνε άνοδο η αγορά, αμέσως  έβγαιναν πωλητές- λες και περιμένουν τον Μάιο πτώση της αγοράς, όπως ήδη θρυλείται από ορισμένες πλευρές. Προς το τέλος έγινε μια προσπάθεια η άνοδος να φθάσει το 1%, αλλά αμέσως βγήκαν πωλητές.

Πως κινήθηκαν οι μετοχές

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν ο  «μοχλός» ανόδου. Κέρδη 3,695 για την Eurobank στα 0,83 ευρώ. Άνοδος 3,90% για την Εθνική Τράπεζα στα 0,32 ευρώ. Κέρδη 2,04% για την Alpha bank καθώς έκλεισε στα 2 ευρώ. Με άνοδο 0,87% η μετοχή της ΔΕΗ στα 2,778 ευρώ. Κέρδη 1,40% για τον ΟΠΑΠ στα 10,16 ευρώ. Με πτώση 0,41% ο ΟΤΕ στα 12,05 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα  70 εκατ. ευρώ, με πακέτα 22 εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ, Υγεία, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Eurobank. Στο Υγεία, άλλαξε «χέρια» το 3,3% των μετοχών στην τιμή των 0,69 ευρώ.

 

 

Loading