Το Μεγάρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζονται για ένα μοναδικό εγχείρημα αφιερωμένο στα διακόσια χρόνια από την επανάσταση

Με αφορμή την επέτειο για τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα ψηφιακό αφιέρωμα.

Το εγχείρημα αυτό έχει την στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), η οποία θα διαθέσει 10.000 ευρώ για το σκοπό αυτό.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στην επίσκεψή του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Βασίλη Γάκη, τόνισε ότι το εν λόγω αφιέρωμα προβάλλει την κρυφή πλευρά της επανάστασης χωρίς να κλέβει από την αυθεντικότητά της, αλλά και τη συμβολή της Μακεδονίας στον αγώνα του 1821.

Ο κ. Γάκης με τη σειρά του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής και στηρίζει ένα πρωτότυπο πολιτιστικό προϊόν. «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε το ρόλο της Μακεδονίας όχι μόνο το 1821 αλλά στην εξέλιξη της ιστορίας» επισήμανε ο κ. Γάκης.

Το αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής αποτελείται από μουσικά ακούσματα και εκπαιδευτικές ιστορικές αναφορές φέρνοντας στο φως την άγνωστη πτυχή της ιστορίας . Πέντε διακεκριμένοι μουσικοί έχουν αναλάβει την διασκευή Μακεδονικών δημοτικών τραγουδιών ώστε να αποδοθούν από την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ (MOYSA), σε μουσική διεύθυνση Θοδωρή Παπαδημητρίου. Υπεύθυνος για την αφήγηση και την επιμέλεια της μουσικολογικής παρουσίασης των δημοτικών τραγουδιών τέθηκε ο ερευνητής της λαϊκής παράδοσης Γιώργος Μελίκης ενώ τα ιστορικά γεγονότα σχολιάζει ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Δείτε επίσης: Καλοκαίρι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Live εκδηλώσεις

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading