Γαλλία: Έκθεση για την φωτογράφο Sabine Weiss

Το ετήσιο φωτογραφικό φεστιβάλ Les Rencontres de la photographie d’Arles στην Αρλ της Γαλλίας θα φιλοξενήσει μεγάλη έκθεση για την ουμανιστική φωτογράφο Sabine Weiss

Η φωτογράφος η οποία πλησιάζει τα 100 εξομολογείται κάποια από τα μυστικά της του σκοτεινού θαλάμου και μοιράζεται τις σκέψεις της για τη φωτογραφία σήμερα. «Έχω ηλικία σχεδόν ενός αιώνα, κατά συνέπεια έχω δει πολλά διαφορετικά πράγματα που τώρα δεν υπάρχουν» λέει.

«Φωτογράφιζα πολύ τη νύχτα γιατί ο άντρας μου κι εγώ περνούσαμε πολλά βράδια περπατώντας. Ήταν αυθόρμητη δουλειά, γιατί παρατηρείς πράγματα καθώς κόβεις βόλτες. Ειδικά τη νύχτα!» αφηγείται.

Η Weiss διακρίνοντας την διαφορά μεταξύ της ουμανιστικής φωτογραφίας και των παραγγελιών της προσθέτει:«Για να κάνεις ουμανιστική φωτογραφία, πρέπει να πας οπουδήποτε και παντού: να γυρνάς περιοχές, να πας στους δρόμους, στις πόλεις, στα προάστια, στην εξοχή. Παίρνει χρόνο. Και για να έχεις χρόνο, πρέπει να τρως. Κι έτσι, με την επαγγελματική τέχνη μου κέρδιζα το ψωμί μου με το να κάνω πολύ διαφορετικά, πιο τεχνικά φωτογραφικά ρεπορτάζ».

Ενώ η φωτογράφος δεν τραβάει πλέον φωτογραφίες εκφράζει την άποψή της όσον αφορά τη σημερινή φωτογραφία «Βεβαίως και με ενδιαφέρει οτιδήποτε κάνουμε με τα μικρά κινητά! Μπορείς να τραβήξεις φωτογραφία ενός τοπίου και μετά αποφασίζεις να τη μετατρέψεις σε νυχτερινή σκηνή ή σε σκηνή νωρίς το πρωί… Έχω κάνει πολλές εμπορικές φωτογραφίες. Παλιά, έκανες τα πάντα μόνος σου. Ήθελες κύματα, ήθελες φωτιά, ήθελες οτιδήποτε, το έκανες μόνος σου. Ενώ τώρα τα πάντα γίνονται στον υπολογιστή. Πιο εύκολα. Ενδιαφέρον, αλλά χωρίς κόπο» λέει.

Η έκθεση «Sabine Weiss, Une vie de photographe» στο φεστιβάλ Rencontres de la photographie d’Arles ( https://www.rencontres-arles.com/en ) ολοκληρώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading