«Δουλεία», έκθεση στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ

Στις προσωπικές ιστορίες δέκα ατόμων που έζησαν τα χρόνια του δουλεμπόριου, είτε ως έμποροι είτε ως σκλάβοι, εστιάζει η έκθεση-ορόσημο «Δουλεία», η οποία φιλοξενείται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ.

Η έκθεση, για την ετοιμασία της οποίας απαιτήθηκαν τέσσερα χρόνια, παρουσιάζει 140 αντικείμενα από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα· μεταξύ αυτών, δύο τεράστια πορτρέτα από τον Ρέμπραντ των Oopjen Coppit και Marten Soolmans, πάμπλουτων ιδιοκτητών εργοστασίου ζάχαρης αλλά και δυσάρεστα αντικείμενα όπως κολάρα τα οποία φορούσαν στους υποδουλωμένους ή δώρα που αντήλλαξαν Αφρικανός μονάρχης και δουλέμπορος.

Ανάμεσα στις ιστορίες που παρουσιάζονται είναι και αυτή του Wally, ενός σκλάβου που υποχρεώθηκε να εργάζεται σε φυτεία ζαχαροκάλαμου στην ολλανδική αποικία Σουρινάμ.

Μαζί με άλλους, ο Wally οργάνωσε μια αποτυχημένη εξέγερση των σκλάβων εκεί και δραπέτευσε· για το έγκλημά του, εκτελέστηκε το 1707.

Στην ηχητική αφήγηση της ιστορίας, αφηγητής είναι ο Ολλανδο-σουριναμέζος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο κικ μπόξινγκ Remy Bonjansky, του οποίου οι πρόγονοι εργάζονταν στην ίδια φυτεία.

Το «αίμα» του Wally «έχει περάσει από γενιά σε γενιά, κι αυτό είναι ένας από τους λόγους που κατάφερα να γίνω τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο κικ μπόξινγκ» ακούγεται να λέει η φωνή του Bonjansky στην ηχογράφηση.

Δείτε επίσης: Σλοβενία: Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading