Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου: Έρχεται στις 22 Ιουλίου

Στις 22 Ιουλίου ξεκινά για ένατη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) και θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου – Θα παρουσιαστεί η θεματική «Off Season / Εκτός εποχής» για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Και φέτος το Φεστιβάλ θα αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου με προβολές και δράσεις σε εννέα διαφορετικά σημεία του νησιού.

Η θεματική «Off Season / Εκτός εποχής» αφορά τις διαφορετικές αντιλήψεις για τον χρόνο, τις διαφορετικές «ταχύτητες» στις οποίες λειτουργεί η ανθρωπότητα, την αναγκαστική μετακίνηση και στάση, τη διαχείριση του προσωπικού και του «ελεύθερου» χρόνου ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Με την έναρξη του Φεστιβάλ θα ζωντανέψει μετά από 50 χρόνια το άλλοτε δημοφιλές θερινό σινεμά «Αθηνά» το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί στο πάρκινγκ της οδού Μάρτεν Νόρδεστρομ. Η τοποθεσία θα αναδιαμορφωθεί από το SIFF στο σινεμά της δεκαετίας του ’70, τοποθετώντας την οθόνη και τις καρέκλες με βάση την αρχική ρύθμιση που είχε ο κινηματογράφος εκείνη την εποχή, με στόχο να δημιουργηθεί η ανάλογη συνθήκη για την προβολή του «Cheirographon» (Χειρόγραφον), μιας συναρπαστικής found-footage ταινίας με σπάνια πλάνα από πρώιμα ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση από τη Μεσόγειο στις ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Η δεύτερη νέα τοποθεσία του Φεστιβάλ είναι τo Κολυμβητήριο Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Σύρου «Δημήτριος Βικέλας»  στον προγραμματισμό του SIFF 2021 και δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σκηνικό για την τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ. Χάρη στις κλειστές για το κοινό εγκαταστάσεις για λόγους ανακαίνισης, η κενή πισίνα παρέχει ένα ιδανικό, «εκτός εποχής», πλαίσιο για τα ηλιόλουστα πλάνα της Φρίντας Λιάππα, αλλά και τις εικόνες μιας περασμένης εποχής στην ταινία «Salt from Svanetia» (Αλάτι για τη Σβανέτια) η οποία θα συνοδεύεται από την πρωτότυπη μουσική του Κωστή Δρυγιαννάκη.

Οι υπόλοιπες δράσεις του SIFF 2021 θα πραγματοποιηθούν στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, το θέατρο Απόλλων, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, το Βυρσοδεψείο Κονδυλάκη-Δενδρινού, το ξενοδοχείο Ploes, το φημισμένο ντράιβ ιν στην Ντελαγκράτσια και το ιστορικό ναυπηγείο Ταρσανάς, το οποίο για τέσσερις μέρες θα παραδοθεί σε φιλμικά φαντάσματα από άλλες εποχές μέσα από την οπτικοακουστική εγκατάσταση και περφόρμανς της Μαρίνας Γιώτη που θα φέρει έναν σκόπιμο αναχρονισμό μέσα στο παρόν, για να αφυπνίσει πνεύματα οικεία στην ανθρωπογεωγραφία της Σύρου μέσω μιας νυχτερινής ενεργοποίησης του Ταρσανά.

Εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους όπου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ η χρήση μάσκας συνίσταται καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Δείτε το πρόγραμμα ανά ημέρα και πληροφορίες για τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ:

SIFF on Syros: “Off Season”, July 22–26, 2021, Syros

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading