Χάρης Ρώμας: “Ούτε ως θεατής στην ταινία του Γαβρά”

Στην εκπομπή «Μεσημέρι Μαζί» του Flash Radio 99,4 με τους Μίνα Αφεντούλη και Θωμά Καλέση, φιλοξενήθηκε ο συγγραφέας και σεναριογράφος, Χάρης Ρώμας με αφορμή τη θεατρική παράσταση “Ο Βασιλικός της Κυρίας” στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με την θεατρική παράσταση την οποία ανεβάζει στο «Αριστοτέλειο» είπε: “Το έργο αυτό είναι μια κωμωδία που έχει γραφτεί πριν 100 χρόνια από τους Ενεκέρ, Ντε Γκορς και Βεντέρ, πολύ σπουδαίος Γάλλους κωμωδιογράφους. Είναι τόσο σπουδαίοι που ψάχνω και άλλα έργα τους για να τα διασκευάσω στην πορεία. Το συγκεκριμένο έργο το έχω προσαρμόσει ούτως ώστε να είναι πιο κοντά στην αισθητική της σημερινής εποχής. Πιστεύω ότι κάναμε μια δουλειά που αγγίζει τον κόσμο 100%”.

Για το πότε θα κάνει πρεμιέρα το “Καφέ της Χαράς”, αλλά και τα άλλα “σίκουελ”, όπως το “Λόγω Τιμής” και την “Πολυκατοικία”, ο Χάρης Ρώμας δήλωσε:

“Το Καφέ της Χαράς θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου στον ΑΝΤ1, με αφορμή τα 30 χρόνια του σταθμού. Ο ΑΝΤ1 είναι κυριολεκτικά το σπίτι μου. Εκεί έκανα τις μεγάλες επιτυχίες, εκεί ήμουν επί χρόνια σύμβουλος και εκεί είμαι και πάλι. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα από ό,τι οποιοδήποτε άλλο κανάλι. Με τιμάει το γεγονός ότι επέλεξαν μια δικιά μου σειρά για να γιορτάσουν αυτά τα 30 χρόνια. Το σενάριο και τα κείμενα είναι ήδη γραμμένα, το 80% των ηθοποιών είναι οι παλιοί, ενώ από 1η Νοεμβρίου θα μπούμε στο πλατό για γυρίσματα.

Το “Λόγω Τιμής” δεν το είδα πολύ και δεν μου αρέσει να κάνω δημόσια κριτική σε δουλειές συναδέλφων, μετά από πολλά χρόνια που είμαι σε αυτό το επάγγελμα. Το αν κάνει επιτυχία ή όχι μια σειρά έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες εκτός από το πόσο πετυχημένα έχει γίνει. Το “Λόγω Τιμής” και το σίκουελ της “Πολυκατοικίας” δεν θα τα αγκάλιασε ο κόσμος σαν τηλεθέαση. Λέω ανθρώπινα ότι η δικιά μου σειρά, το “Καφέ της Χαράς” θα ήθελα να έχει άλλη τύχη, να γίνει αγαπητή”.

Για την επιστροφή του ενδιαφέροντος του κόσμου προς την τηλεόραση, ο Χ. Ρώμας είπε:

“Όλα τα πράγματα που γίνονται στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς ακολουθούν αυτό που συμβαίνει στο εξωτερικό. Η μυθοπλασία στο εξωτερικό είναι ξανά σε έξαρση και με τη δημιουργία του Netflix, έχει επιστρέψει ως βασικό προϊόν ψυχαγωγίας και φυσικά ακολούθησε και η Ελλάδα σε αυτό. Η μυθοπλασία είναι ένα αρκετά ακριβό προϊόν, πιο δύσκολο από τα υπόλοιπα και επί κρίσης ήταν αρκετά δύσκολο να γίνουν σειρές. Είχα και εγώ κάποιες προτάσεις αλλά ήταν πολύ επικίνδυνο το εγχείρημα, με την έννοια ότι ήταν πολύ πρόχειρο”.

“Δεν έχω διάθεση να δω την ταινία του Γαβρά”

Για την ταινία του Κώστα Γαβρά και για το αν θα σκηνοθετούσε ο ίδιος μια τέτοια ταινία, ο Χάρης Ρώμας σχολίασε:

“Θα έμπαινα στον πειρασμό να σκηνοθετήσω τη ζωή ενός πολιτικού, αν αυτή η πορεία και αυτός ο πολιτικός έβρισκα ότι έχει πραγματικό ενδιαφέρον και η ιστορία του έχει να πει κάποιες αλήθειες για τον κόσμο που θα τον επηρεάσουν προς μια θετική κατεύθυνση.

Δεν έχω την ίδια αίσθηση, ωστόσο, για την ταινία του κ. Γαβρά και δεν έχω τη διάθεση ούτε σαν θεατής να πάω να την δω. Δεν είμαι σίγουρος για το ρόλο που έπαιξε ο κ. Βαρουφάκης, για το πόσο θετικός ήταν ο ρόλος του. Οι προθέσεις του μπορεί να ήταν τέτοιες καθώς τον γνωρίζω και προσωπικά καθώς ήμασταν συμμαθητές στη σχολή Μωραΐτη. Δεν έχω κάτι προσωπικά με τον ίδιο, μου είναι αρκετά συμπαθής. Δεν θα πάω να δω μια ταινία ενός ανθρώπου του οποίου την πολιτική ζωή δεν πιστεύω και η ταινία, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, είναι η αγιοποίηση ενός πολιτικού, ο οποίος όμως δεν είναι σίγουρο ότι προσέφερε στη χώρα”.

Αναλυτικά όσα είπε στον Flash ο Χάρης Ρώμας:

Loading