Όπρα Γουίνφρεϊ για πρόεδρος: Μια άγρια ιδέα…

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Όπρα για πρόεδρος; Καυτή ερώτηση, αλλά αντίδοτο στον Ντόναλντ Τραμπ! Το κοινό τη λατρεύει, η ζωή της συγκλονίζει και η περιουσία της την βοηθά να κατέβει στην κούρσα για τις εκλογές του 2020. Το σόου μόλις άρχισε!

Η Κλίντον εδώ και δεκαετίες προσπαθούσε να μεταφέρει στους Αμερικάνους όσο καλύτερα μπορούσε την δική της ιστορία! Δεν τα κατάφερε… Η Όπρα το έκανε μια Κυριακή βράδυ στις Χρυσές Σφαίρες. Και κανείς δεν την είπε… κατάσκοπο της Ουάσινγκτον.

Η «πάπισσα» της αμερικανικής TV, εκφώνησε έναν ιδιαίτερα συγκινητικό λόγο για την σεξουαλική κακοποίηση στις Χρυσές Σφαίρες, κάτι που είχε βιώσει και η ίδια στο πετσί της σε ηλικία μόλις εννέα ετών. Στην τρυφερή αυτή ηλικία είχε πέσει θύμα βιασμού από συγγενή της.

«Τα παιδιά της χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα. Επίσης, η αφροαμερικανή σταρ έχει παραδεχθεί δημοσίως πως ο προ-προ-προ-πάππος της ήταν σκλάβος, ο προ-προ-πάππος της ήταν σκλάβος, ο προπάππος της ήταν σκλάβος».

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την υποψηφιότητά της. Σαν… μαθητευόμενος ήταν ο Τραμπ που δεν είχε υπάρξει ποτέ ξανά Πρόεδρος και το ίδιο θα είναι για εκείνη. Κάποιοι φοβούνται πως όταν και εφόσον η Όπρα γίνει Πρόεδρος δεν θα είναι η… παλιά Όπρα.

Κάποιοι ποντάρουν και σε αυτό. Ότι η ίδια θα καταλάβει πως θα χάσει τον εαυτό της μέσα σε όλη αυτήν την διαδικασία και δεν θα βάλει τελικώς υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ. Επίσης υπάρχει και κάτι άλλο. Δεν έχει την έλλειψη ενοχών και ντροπής του νυν ισχυρού άνδρα της χώρας. Ένας Τραμπ που χωρίς σκέψη παίρνει ότι μπορεί και όπως μπορεί.

Ωστόσο όλο αυτό με την Όπρα μπορεί να φέρει άλλη υποψηφιότητα από την πλευρά των Δημοκρατικών κόντρα στον… σκοταδισμό του Τραμπ. Αυτό το πρόσωπο μπορεί να μην είναι η Όπρα αλλά μπορεί να είναι της… αποδοχής της.

#Oprah2020

Λίγο μετά την τιμητική βράβευση της με το βραβείο «Σέσιλ Ντε Μιλ», άρχισε να κάνει την εμφάνιση του στο Twitter to hashtag #Oprah2020, με αίτημα την παρουσία της τηλεοπτικής σταρ στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η κωμικός Σάρα Σίλβεραν έγραψε στο Twitter «Oprah/Michelle 2020», ενώ σε αντίστοιχες κοινοποιήσεις προχώρησαν και άλλες προσωπικότητες από τον χώρο του θεάματος.

Όπως τονίζουν ορισμένοι αναλυτές, το προφίλ της και η δημοφιλία της θα την καθιστούσαν μία ιδανική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο πλούτος της θα αύξανε σημαντικά τη δυναμική της υποψηφιότητας της.

Η Όπρα Γουίνφρεϊ είναι μία από τις μόλις τρεις μαύρες γυναίκες στην λίστα των 400 πιο πλουσίων του Forbes με περιουσία 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Κερδίζει πολλά χρήματα από το Show της, αλλά και από άλλες επενδύσεις με ακίνητα. Η ίδια έχει να πει ότι σε όλη την ζωή πάλευε για κάτι. Δηλώνει πως έχει βιώσει τα πάντα στην ζωή της και ξέρει την αξία του να ζεις πραγματικά!

Ζωή σαν παραμύθι

Στο σχολείο «πήδηξε» δύο τάξεις -από την Α’ δημοτικού βρέθηκε στη Γ’. Ο βιασμός της σε ηλικία εννέα ετών από έναν ξάδελφό της και η σεξουαλική κακοποίηση που θα υποστεί σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας της δεν μπορεί παρά να έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Σε ηλικία 14 ετών γέννησε ένα αγοράκι που λίγο αργότερα πέθανε. Τότε η γιαγιά της την έστειλε να μείνει με έναν άντρα κουρέα στο Τενεσί που θεωρεί πατέρα της. Στην Νότιο Αφρική ίδρυσε ένα σχολείο θηλέων, πολλά από τα οποία όμως έπεσαν θύματα βιασμού σπιλώνοντας την εικόνα της Όπρα.

Η 63χρονη Αφροαμερικανίδα έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί λαμβάνοντας το πτυχίο Επικοινωνίας του Λόγου. Στη συνέχεια φάνηκε και η επικοινωνιακή της μαεστρία. Κορυφαία στο είδος της… Οι καλεσμένοι στο «Oprah Show» της άνοιγαν την καρδιά τους με προσωπικές ιστορίες, τα νούμερα τηλεθέασης εκτοξεύονταν, μαζί και τα δολάρια στον τραπεζικό της λογαριασμό!

Η 63χρονη τηλεπαρουσιάστρια, δημοσιογράφος, εκδότρια, ηθοποιός, παραγωγός και επιχειρηματίας σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία και μάλιστα έχει δεχθεί και κρούσεις εδώ και αρκετούς μήνες!

Αλήθεια, αν εκλεγεί ποιους θα διορίσει σε θέσεις κλειδιά της κυβέρνησής της; Το ενεργητικό της Όπρα Γουίνφρεϊ στον τομέα αυτόν δεν καθησυχάζει… «Μήπως η προώθηση των τσαρλατάνων που έχει στο ενεργητικό της η Όπρα πρέπει να μας κάνει επιφυλακτικούς απέναντι στην επερχόμενη προεδρία της;» τόνισε o Ben Mathis-Lilley. Άλλωστε, η Όπρα έχει προβάλει και προωθήσει μέσα από το τηλεοπτικό της σόου και τον όμιλο των μέσων επικοινωνίας που διευθύνει μία σειρά από επιεικώς αμφιλεγόμενα πρόσωπα!

Υπάρχει και το θέμα της δημοτικότητας. Το 2017 ένα γκάλοπ του Πανεπιστημίου Quinnipiac έβγαλε την Όπρα με 52% υπέρ και 23% κατά. Στους Δημοκρατικούς είχε ποσοστό 72%. Όμως στην ερώτηση εάν πρέπει να κατέβει για πρόεδρος μόλις 1 στους 5 είπε «Ναι». Ένα ποσοστό 69% ήταν αρνητικό. Η ίδια έλεγε πάντα ότι απέφευγε να καλεί πολιτικούς στην εκπομπή της διότι έχανε τον έλεγχο ή τουλάχιστον έτσι ένιωθε.

Αυτό δεν έγινε το 2000 όταν έδωσε βήμα σε Αλ Γκορ και Μπους. Εκείνη την εβδομάδα και από εκείνη την εκπομπή αυξήθηκε κατακόρυφα η δημοτικότητα του Μπους. Το 2004 είχε ακούσει τον Ομπάμα σε ένα συνέδριο. Εντυπωσιάστηκε και τον πήγε στο show της το 2006. Όταν έβαλε υποψηφιότητα το 2008 τον στήριξε δημόσια. Με 10 εκατ. τηλεθεατές η Όπρα έπαιξε κομβικό ρόλο.

Η ίδια έλεγε πως δεν σκέφτηκε ποτέ ότι επωφελείται από αυτό. Το 2016 είχε στηρίξει την Χίλαρι Κλίντον. Θα κοντράρει όμως τελικώς τώρα τον Τραμπ; Από το 1999 πάντως ο Τραμπ την είχε προτείνει! Όταν ρωτήθηκε για υποψηφιότητα γυναίκας είπε ότι «η Όπρα είναι τρομερή και εξαιρετική από κάθε άποψη και πως μαζί θα συγκροτούσαν δυνατή ομάδα…».

Και αυτή η TV σταρ που η ομιλία της στις Χρυσές Σφαίρες φάνηκε σαν οιωνός υποψηφιότητας σε δημοσκόπηση που έγινε θα έχανε και από τον Μπάιντεν και ίσως από τον Σάντερς. Σε ένα γκάλοπ 345 καταγεγραμμένων Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020 ο πρώην αντιπρόεδρος ήταν ο πλέον ιδανικός όπως επελέγη από εκείνους. Η RABA έκανε την έρευνα – δημοσκόπηση σε δύο ημέρες και υπάρχει περιθώριο λάθους πέντε μονάδων. Το 76% των Δημοκρατικών είχαν πολύ καλή άποψη για τον πρώην αντιπρόεδρο. Το 67% πήγε στην Όπρα, το ίδιο ποσοστό στον Σάντερς. Μόλις μπήκαν στο γκάλοπ οι τέσσερις ως αντίπαλοι ο Μπάιντεν πήρε 26%, ο Σάντερς 21%, η Όπρα 20%!

Loading