Η σειρά εμφάνισης στον τελικό της Eurovision – Προτελευταία η Φουρέιρα

Οι παραγωγοί του 63ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision αποφάσισαν τα ξημερώματα τη σειρά εμφάνισης των χωρών στον τελικό του Σαββάτου 12 Μαΐου 2018 (10:00 μ.μ., ΕΡΤ1, ΕΡΤHD, ert.gr, Δεύτερο Πρόγραμμα, Φωνή της Ελλάδας, ΡΙΚ). Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η EBU, που ενέκρινε την πρόταση της πορτογαλικής τηλεόρασης, προορίζει για νικήτρια την Κύπρο, που θα ανέβει στη σκηνή προτελευταία, μετά την Ιρλανδία (μετά την οποία είχε τοποθετηθεί και στον ημιτελικό, όταν η Ελένη Φουρέιρα τραγούδησε τελευταία).

Η μεγαλόνησος, που συμμετέχει στο θεσμό από το 1981 χωρίς να έχει κατακτήσει ποτέ την πρώτη θέση, θεωρείται πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί από τα γραφεία στοιχημάτων και η απόδοση της νίκης της Κύπρου πέφτει συνεχώς. Στα στοιχήματα ακολουθούν Ισραήλ, Γαλλία, Σουηδία, Λιθουανία (σε μεγάλη πτώση, μετά την τοποθέτησή της στην 4η θέση στη σειρά εμφάνισης), Ιταλία, Γερμανία και Νορβηγία, που καταποντίστηκε μετά το χθεσινό δεύτερο ημιτελικό.

Μετά το Αζερμπαϊτζάν, και οι άλλες δύο χώρες που δεν είχαν αποκλειστεί ποτέ από τον τελικό, η Ρωσία και η Ρουμανία, δεν τα κατάφεραν στη χτεσινή βραδιά, που αποδείχθηκε καταστροφική για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (δεν πέρασαν και οι Γεωργία, Πολωνία, Λετονία).

Η σειρά εμφάνισης

Κάθε χώρα επέλεξε με κλήρωση αν θα εμφανιστεί στο πρώτο ή στο δεύτερο μισό του τελικού της Λισσαβώνας, και στη συνέχεια ορίστηκε από τους διοργανωτές η ακριβής της θέση. Μόνο για τη διοργανώτρια Πορτογαλία αποφάσισε η κληρωτίδα ότι θα τραγουδήσει 8η.

01. Ουκρανία
02. Ισπανία
03. Σλοβενία
04. Λιθουανία
05. Αυστρία
06. Εσθονία
07. Νορβηγία
08. Πορτογαλία
— διαφημιστικό break
09. Ηνωμένο Βασίλειο
10. Σερβία
11. Γερμανία
12. Αλβανία
13. Γαλλία
14. Τσεχία
15. Δανία
16. Αυστραλία
— διαφημιστικό break
17. Φινλανδία
18. Βουλγαρία
19. Μολδαβία
20. Σουηδία
21. Ουγγαρία
22. Ισραήλ
23. Ολλανδία
24. Ιρλανδία
25. Κύπρος
26. Ιταλία

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «η σειρά εμφάνισης αποφασίζεται έτσι ώστε να διασφαλίζεται πως κάθε συμμετοχή θα έχει την ευκαιρία να ξεχωρίσει. Οι παραγωγοί λαμβάνουν υπόψη το μουσικό είδος, το κατά πόσο ένα τραγούδι ερμηνεύεται από σολίστα τραγουδιστή ή από συγκρότημα, τη χρήση σκηνικών αντικειμένων, το τέμπο της μουσικής και διάφορες άλλες πτυχές κάθε συμμετοχής».

Loading