Το ΔΝΤ «αδειάζει» την κυβέρνηση για την ανάπτυξη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «πανηγυρίζει» για την… έξοδο από τα μνημόνια, το ΔΝΤ «αδειάζει» την κυβέρνηση στο θέμα της ανάπτυξης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λοιπόν, φαίνεται πως αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρουν τα πρώτα μηνύματα και οι πληροφορίες που έρχονται από την Εαρινή Σύνοδο στην Ουάσινγκτον και στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πλέον, οι εκπρόσωποι του Ταμείου «βλέπουν» ανάπτυξη 2% για το 2018, έναντι 2,6% που προέβλεπαν τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόβλεψη απέχει σημαντικά από αυτήν του κυβερνητικού προϋπολογισμού, αλλά και από εκείνη της Κομισιόν, που υπολόγιζαν την ανάπτυξη στο 2,5%.

Ακόμη χειρότερη η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη του 2019

Μάλιστα, η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το επόμενο έτος είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη, καθώς, σύμφωνα με αυτήν, η ανάπτυξη το 2019 δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,8% του ΑΕΠ, την ώρα που η Κομισιόν προέβλεπε ποσοστό της τάξης του 2,5%.

Οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις του Ταμείου, λοιπόν, χαμηλώνουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών για την κυβέρνηση, που –πατώντας και στις εκτιμήσεις της Κομισιόν- φέρεται να ανέμενε ανάπτυξη της τάξης του 2,3% για το 2018 και άνω του 2% για τα επόμενα έτη.

Οι προβλέπεις για την ανεργία

Όσον αφορά την ανεργία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει αποκλιμάκωση και μείωσή της από το 21,5%, που υπολογίζεται για το 2017, στο 19,8% για το τρέχον έτος και στο 18% για το 2019.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Πριν από έξι μήνες, το Ταμείο έβλεπε την αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2%, ενώ σήμερα την υπολογίζει στο 1,1%. Για το 2019, αναμένει πληθωρισμό της τάξης του 1,1%.

Το ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Επίσης, η έκθεση του Ταμείου καταγράφει ένα άνοιγμα στην ψαλίδα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς υπολογίζει ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,8% το 2017, όταν τον Οκτώβριο πρόβλεπε αύξηση 0,2%.

Αντιστοίχως, για το 2018 βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0,8%, όταν πριν από έξι μήνες το εκτιμούσε στο 0,1%, ενώ για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος κατά 0,6%.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, στην εν λόγω έκθεση υπάρχει ειδική αναφορά για Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία. Σε αυτήν, επισημαίνεται η ανάγκη για ταχεία απομείωση του αριθμού των «κόκκινων» δανείων, μια εξέλιξη, που όπως λέει το Ταμείο, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

«Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη (18/4) στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Loading