Θ. Ρουσόπουλος: Οι Τούρκοι είναι διαρκώς προκλητικοί

«Ο κύριος Ερντογάν ασκεί μια εντελώς αυταρχική πολιτική. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι ζήλεψε την δόξα του παλαιού σουλτάνου της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι Τούρκοι είναι διαρκώς απαιτούντες και προκλητικοί», δήλωσε ο βουλευτής Βορείου τομέα Αθηνών, κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Flash Fm, 99.4, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην πολιτική του Ερντογάν και στην σχέση Ελλάδας – Τουρκίας, στη στάση του Τραμπ απέναντι στα διεθνή ζητήματα, στο προσφυγικό, καθώς και στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Εμείς δεν δεχόμαστε ότι η Τουρκία έχει διμερείς διαφορές μαζί μας. Η δική μας πολιτική έγκειται στην καταγγελία των δράσεών της, όταν πάει να κάνει έρευνα σε ξένη ΑΟΖ, ή όταν παραβιάζει τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσά μας στην υφαλοκρηπίδα ουσιαστικά. Εδώ υπάρχει το διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο όμως είναι πιο δίκαιο για άλλους. Εμείς μιλάμε για ένα θέμα που μπορεί να λυθεί διμερώς, αλλά ίσως χρειαστεί προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια. Δεν έχουμε αποφασίσει. Καμία κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, παρότι το 1999, στο Ελσίνκι ο κ. Σημίτης, με την συμφωνία που υπέγραψε τότε, ουσιαστικά οδηγούσε το θέμα στο διεθνές δικαστήριο. Ούτε ο ίδιος, που έμεινε στην κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ούτε κάποιος άλλος το προχώρησε. Οι Τούρκοι είναι διαρκώς απαιτούντες και προκλητικοί σε όλα τα θέματα στο Αιγαίο. Στην δεκαετία του 1980 υπήρχε ένταση λόγω των παραβιάσεων. Μας είχε οδηγήσει το 1987 σε μια μείζονα κρίση μεταξύ των δύο χωρών που συνεχίστηκε με την υπόθεση των Ιμίων την δεκαετία του 1990. Τότε άρχισαν να γκριζάρουν πάνω από 100 νησιά στο Αιγαίο και να λένε πως είναι δικά τους».

Επιστολή Τραμπ προς Ερντογάν : «Μην παριστάνεις τον σκληρό Μην γίνεσαι ανόητος»!

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική του Τραμπ, ο κ. Ρουσόπουλος τήν χαρακτήρισε ως «αλλοπρόσαλλη». «Έχει μια αλλοπρόσαλλη πολιτική. Όλοι έχουν μπερδευτεί. Οι πολίτες βλέπουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να γράφει μια επιστολή τέτοιου ύφους, που δεν έχει ξαναγίνει ιστορικά, και να χρησιμοποιεί την μια μέρα το Twitter για να πει ότι είναι υπέρ της εισβολής και την άλλη μέρα ότι είναι υπέρ των Κούρδων». Μολαταύτα, ο ίδιος πιστεύει πως η Αμερική μπορεί να σταθεί ως παράγοντας σταθερότητας στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. «Πάντοτε ήταν παράγοντας στεθερότητας και το αναγνώρισε και ο κ. Σημίτης που είχε ευχαριστήσει τους Αμερικάνους. Είναι βέβαιο πως μια τόσο μεγάλη δύναμη όπως η Αμερική, μπορεί να παίξει τον ρόλο της εγγυήτριας σε περιοχές του πλανήτη. Αυτό το έχουμε δει».

«Ο Ερντογάν θέλει να νιώθει ασφαλής έναντι των ανθρώπων που πολεμάει επί δεκαετίες»

«Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως το σχέδιο του Τούρκου προέδρου είναι το εξής : «Θέλει να βάλει τους 3.600.000 πρόσφυγες που έχει, στην περιοχή που φτιάχνει στα Βόρεια Σύνορα της Σύριας. Ένας κυνικός παρατηρητής της διεθνούς πολιτικής σκηνής θα σας έλεγε ότι κατεβαίνοντας προς τα κάτω η Τουρκία στην Συρία, ουσιαστικά περιορίζει την πρόσβαση στα σύνορά της. Έχει δώσει την αίσθηση ότι πρέπει να φτιάξει σε εκείνη την περιοχή μια ζώνη (buffer zone όπως την λένε στη διπλωματία), στην οποία ο ίδιος θα νιώθει ασφαλής, έναντι των ανθρώπων τους οποίους επί δεκαετίες πολεμάει».

Τέλος όσον αφορά το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως δεν έχουν γίνει ακόμα συζητήσεις, αλλά την επόμενη εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή θα ασχοληθεί με αυτό ακριβώς.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ :

 

Loading