Τανιμανίδης: «Η Αγία Σοφία είναι ο Παρθενώνας της ορθοδοξίας»

Χρηστικές πληροφορίες για τον φετινό εορτασμό της Παναγίας, τόσο στον Πόντο όσο και στο όρος Βέρμιο, έδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, μιλώντας στο Politic Radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

Αναφορικά με την τέλεση ή όχι της Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ο κ. Τανιμανίδης ξεκαθάρισε ότι «είναι καθαρά θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ενώ διαχώρισε τη θέση του από όσους φωνάζουν να μην ξαναπάει πόντιος στην Τουρκία, λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως ανάφερε ο κ. Τανιμανίδης, μπορεί οι εργασίες αποκατάστασης του μοναστηριού να ολοκληρώθηκαν και ο Ερντογάν να έκανε φιέστα για τα εγκαίνια, ωστόσο λόγω του κορονοϊού είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν σε τόσο μικρό χώρο χιλιάδες πιστοί χωρίς αποστάσεις και προστασία.

«Το πώς θα πάμε επάνω, εάν πρέπει να πάμε και αν θα λειτουργήσει οριστικά η αν δεν λειτουργήσει είναι δουλειά του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα κάνει τη λειτουργία. Εφόσον θα φτάσουμε μέχρι εκεί ή δεν θα φτάσουμε, αυτά θα αποφασιστούν τότε, γιατί θέλει μέτρα. Δεν μπορεί να πούμε ότι θα λειτουργήσει, να μαζευτούν κάποιες χιλιάδες και να μπουν μέσα εκεί πέρα», τόνισε.

«Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά που στόχευε η πολιτική του Ερντογάν σε σχέση με την Παναγία Σουμελά. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτός το μυαλό του ήταν να αντισταθμίσει τα καμώματα του στην Αγία Σοφία και να έχει το τουριστικό ενδιαφέρον στην περιοχή».

Με επιτυχία έγινε το 22ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας με μειωμένη συμμετοχή λόγω μέτρων

Ερωτηθείς για τον σχεδιασμό του εορτασμού στο όρος Βέρμιο, ο κ. Τανιμανίδης αναφέρθηκε στο 22ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας που έγινε πριν λίγες ημέρες με μεγάλη επιτυχία και με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σύμφωνα με τον κ. Τανιμανίδη με τον ίδιο τρόπο θα διοργανωθεί και ο Δεκαπενταύγουστος στο Βέρμιο.

Ειδική σήμανση, μάσκα και απόσταση στον φετινό εορτασμό στο Βέρμιο

Στις 15 Αυγούστου θα γίνουν κανονικά οι εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο, σύμφωνα με τον κ. Τανιμανίδη, ωστόσο θα πραγματοποιηθούν με μέτρα προστασίας και τήρηση αποστάσεων. Μάλιστα θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το που πρέπει να βρίσκονται οι πιστοί και πως να τηρούν τις αποστάσεις, ενώ θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με μάσκα.

Θα λείπουν οι χοροί φέτος – Ζακέτα να πάρετε

Αυτό που θα λείπει φέτος σύμφωνα με τον κ. Τανιμανιδη θα είναι οι ποντιακοί χοροί με τις παραδοσιακές φορεσιές, ενώ και οι μικροπωλητές θα πρέπει να τηρούν απαραίτητα τις αποστάσεις που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εντός του ναού θα είναι 100 άνθρωποι τηρώντας πλήρως τις οδηγίες, ενώ και το προσκύνημα θα γίνεται με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ταυτόχρονα 50 εθελοντές από το Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας θα φροντίζουν για την ασφάλεια.

Ο κ. Τανιμανίδης, υπογράμμισε πως θα υπάρχει κανονικά η δυνατότητα να έρθουν οι προσκυνητές, υπενθυμίζοντας πως εκτός από μάσκες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με μάλλινα ζεστά ρούχα καθώς το βράδυ η θερμοκρασία σε υψόμετρο 1200 μέτρων πέφτει στους 10 βαθμούς.

Αγία Σοφία

«Είναι τραγικός ο ηγέτης ο οποίος πήρε αυτή την απόφαση. Όμως ξέρετε, τραγικότεροι είναι αυτοί που τον στηρίζουν και ιδιαίτερα τραγικότεροι, όσοι σιωπούν. Η Αγία Σοφία ξεπερνά τα όρια της Τουρκίας, του Ερντογάν ακόμα και της Ευρώπης. Η Αγία Σοφία είναι ο Παρθενώνας της ορθοδοξίας», ανέφερε.

«Νομίζω ότι και η Ευρώπη προοδευτικά θα καταλάβει τι γίνεται. Εκτός και αν χαθούν οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ευρώπη. Με την έννοια ότι δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη».

Ακούστε όσα είπε ο κ. Τανιμανίδης στο Politic Radio, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4

Loading