Σ. Νάνου: Η Ελλάδα έσωσε την τιμή της Ευρώπης

“Με την αλληλεγγύη μας απέναντι στους πρόσφυγες έχουμε σώσει την τιμή της Ευρώπης, σε αντίθεση με άλλες χώρες”, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Στέλλα Νάνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αέρα της εκπομπής “Μεσημέρι Μαζί”, στον αέρα του Flash 99.4. H ίδια εξέφρασε την τις αντιρρήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, όσον αφορά το σχέδιο νόμου για το προσφυγικό και τόνισε την αναγκαιότητα αρωγής της Ελλάδας από την ΕΕ.

“Οι προτεινόμενες αλλαγές θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Αυτό το σχέδιο νόμου αντί να ενδυναμώσει, θα αποδυναμώσει τις εγγυήσεις προστασίας των προσφύγων στην χώρα μας. Δεύτερον, και αρκετά σημαντικό επίσης, είναι ότι το σχέδιο νόμου θα επιβαρύνει περαιτέρω τις διοικητικές αρχές, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα, αντί να επιτύχει τον αρχικό του στόχο, που είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, να αυξάνεται τελικά ο φόρτος εργασίας”.

Η κ. Νάνου συνέχισε εξηγώντας τις ανησυχίες της Ύπατης Αρμοστείας, όσον αφορά τις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου. “Οι δικές μας ανησυχίες εστιάζονται σε δύο ευρύτερα πεδία: Το πρώτο είναι η συρρίκνωση των διαδικαστικών εγγυήσων για ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, γιατί φοβόμαστε ότι ουσιαστικά θα πεταχτούν έξω από το σύστημα. Το δεύτερο είναι οτι θα αυξηθεί εν τέλει ο φόρτος εργασίας των αρχών ασύλου. Η διαδικασία θα γίνει ακόμα πιο αργή και σίγουρα πιο άδικη για τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη διεθνούς προστασίας”.

Η εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ανέφερε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διερμηνείας, τα οποία καθυστερούν τις διαδικασίες ένταξης των προσφύγων. Είναι ωστόσο θετικό πως υπάρχουν πολλοί αραβόφωνοι, πράγμα που βοηθά το έργο των αρμόδιων αρχών. “Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές χώρες που μιλούν την αραβική γλώσσα. Αυτό που βλέπουμε εμείς από τα στοιχεία των αρχών είναι ότι οι περισσότεροι που φτάνουν στη χώρα είναι Αφγανοί, Σύριοι, άνθρωποι από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Παλαιστίνιοι, Ιρακινοί και Ιρανοί. Στο ζήτημα της διερμηνείας θα πρέπει να μας βοηθήσει η ΕΕ“.

“Οι πρόσφυγες ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη για τα παιδιά τους”

Η κ. Νάνου τόνισε πως η Ελλάδα επέδειξε στάση πραγματικού ανθρωπισμού και αλτρουσισμού, απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. “Οι τοπικές κοινωνίες έχουν δείξει απαράμιλλη αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που είναι κατατρεγμένοι από τον πόλεμο. Σε γενικές γραμμές ως χώρα έχουμε δείξει αλληλεγγύη προς τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας. Έχουμε σώσει την τιμή της Ευρώπης, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα από την αυξημένη ροή που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε”.

Τέλος, αναφερόμενη στους ξενοφοβικούς ανθρώπους της χώρας μας, δήλωσε πως η στάση τους δεν βοηθά πουθενά. “Οι ξενοφοβικές φωνές οδηγούν σε αδιέξοδα, χωρίς να λύνουν τα υπαρκτά προβλήματα. Ειδικά, όταν προέρχονται από πολιτικούς. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει πάρα πολλά και ζητούν μόνο μια δεύτερη ευκαιρία, να ζήσουν σε έναν τόπο με ασφάλεια και ειρήνη, για αυτούς και τα παιδιά τους. Δεν διαφέρουν σε τίποτα από σας κι από μένα”.

Loading