Προμαχώνας: Γυρίζουν πίσω τουρίστες χωρίς πιστοποιητικά – Ανοίγουν πτήσεις από Βρετανία

Όσοι διαθέτουν τα χρήματα προκειμένου να υποβληθούν στις προβλεπόμενες εξετάσεις, περνούν πλέον τα σύνορα της χώρα μας από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, καθώς τέθηκε από τα ξημερώματα η νέα ΚΥΑ, που προβλέπει ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση από πιστοποιημένο εργαστήριο της χώρας ,το οποίο να αποδεικνύει πως είναι αρνητικοί στον κορονοϊό.

Τί προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με την ΚΥΑ, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο  ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

Φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στο συνοριακό φυλάκιο.

Από την εφαρμογή αυτή του νόμου εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες στους οποίους όμως γίνονταν δειγματοληπτικά τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Ένταση από ταξιδιώτες που δεν ήταν ενημερωμένοι για τα νέα δεδομένα.

Ένταση σημειώθηκε το πρωί, όταν ένας Ρουμάνος, που του έλλειπαν έγγραφα, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πατρίδα του, λέγοντας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξανάρθει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον Βουλγάρων επισκεπτών να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τα (38 στον αριθμό) πιστοποιημένα εργαστήρια της χώρας τους, τα οποία πραγματοποιούν δειγματοληψίες και είναι εξουσιοδιοτημένα για την έκδοση του πιστοποιητικού για τον κορονοϊό.

Πέρα βέβαια από το πιστοποιητικό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν  μαζί τους και τον κωδικό της ειδικής φόρμας που συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά πριν από την

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο τελωνείο του Προμαχώνα εξετάζουν τη γνησιότητα των εγγράφων όπως και της βεβαίωσης για τον κορονοϊό από το πιστοποιημένο εργαστήριο και εφόσον διαπιστωθεί ότι έγινε εντός των 72 ωρών όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ θα επιτρέπουν τους τουρίστες – επισκέπτες να περάσουν στη χώρα μας.

Επανεκκινούν από σήμερα οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως είχε επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση και κατόπιν εισήγησης των ειδικών, έχουμε την επανάληψη των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας από 15 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα είναι θέμα χρόνου να επιτραπούν και οι τουρίστες από ΗΠΑ και Σουηδία, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα και για τις υπόλοιπες χώρες με τη χρήση του τεστ των 72 ωρών. Από τις αρχές Αυγούστου ανοίγει και η κρουαζιέρα.

Δείτε επίσης:

Βρετανία: Θα συστήσει χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους

Loading