Πέτσας: Ανοίγουν 27/4 Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία

Από τη Δικαιοσύνη ξεκινά συμβολικά η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι στις 27/4 ανοίγουν Υποθηκοφυλακεία, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση της Τρίτης (21/4), θα ανοίξουν «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων», ενώ για την αποφυγή του συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

«Οι Έλληνες περάσαμε το τεστ»

Στην αρχή της ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παραδέχτηκε ότι φέτος γιορτάσαμε ένα «αλλιώτικο Πάσχα και επεσήμανε πως «η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική».

«Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πασχαλινό μήνυμά του, μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή», ανέφερε σχετικά.

«Πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες»

Όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας, οι καμπύλες που απεικονίζουν την εξέλιξη του κορονοϊού δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Για όλα πετύχαμε μέχρι σήμερα ευγνωμονούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού που ξαγρυπνούν για να είμαστε όλοι οι Έλληνες ασφαλείς. Όλους όσοι εργάζονται τις μέρες αυτές στις αγορές, στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εξυπηρετούν τον πολίτη. Δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σταδιακή και μακρόσυρτη η επιστροφή»

Όσον αφορά τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. Τόνισε, ωστόσο, πως «δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Όπως εξήγησε, η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία.

Υπογράμμισε ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα»

Η «νέα κανονικότητα»

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε ότι το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα στοιχεία «της νέας κανονικότητας, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα».

Αφού επανέλαβε χρήσιμες συμβουλές ατομικής υγιεινής, τόνισε ότι είναι ανάγκη να τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί.

«Όλ’ αυτά θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα», τόνισε «ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει».

Οι εξελίξεις στην οικονομία

Όσον αφορά την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι λαμβάνονται ήδη μέτρα σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, καθώς είναι προφανές πως η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη και, φυσικά, και στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη (23/4) πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με στόχο να δοθούν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην κοινή επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρω-ομόλογο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει σήμερα, στις 15:45, τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ».

Τα μέτρα στήριξης

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα στη σωστή κατεύθυνση από τα οποία επωφελείται ισότιμα και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

– Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020

– Δόθηκε ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε νωρίτερα και χωρίς εθνική συμμετοχή κοινοτικούς πόρους

– Συμμετέχουμε μετά από χρόνια αποκλεισμού στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας

– Τα ευρωπαϊκά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Τράπεζες στην πραγματική οικονομία

– Το Eurogroup της 9ης Απριλίου ενέκρινε μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την απόφαση αυτή καλούνται να στηρίξουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Ανησυχία για το Κρανίδι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση στη δομή προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι, όπου εντοπίστηκαν περισσότερα από 100 κρούσματα κορονοϊού.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σφραγίσουμε την περιοχή από τη διασπορά του ιού», σημείωσε, κάνοντας λόγο και για σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δείτε ακόμη: Από αύριο η πληρωμή των συντάξεων Μαΐου

Loading