Παραλήρημα Οκτάι για τα 12 μίλια: «Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

Η τουρκική προκλητικότητα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που αποδεικνύεται και από τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Αθήνας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο κι ενδεχόμενη ανάλογη ενέργεια στο Αιγαίο, ο Οκτάι δήλωσε ξεκάθαρα: «Περιμένετε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Το έθνος μας δεν ακούει τίποτε όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του. Δεν το νοιάζει όποιο κι αν είναι το τίμημα. Αυτό που λέμε στην Ευρώπη, είναι ότι η Τουρκία είναι βέβαιο ότι δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, δεν… παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του κι εναντίον της Γαλλίας, απαντώντας στις αυστηρές συστάσεις του προέδρου Μακρόν: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους η Γαλλία και η Ελλάδα».

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η Τουρκία, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων, εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.

Δείτε επίσης: Το… βιολί της η Τουρκία – Νέα NAVTEX από σήμερα μεταξύ Ρόδου – Κύπρου

Loading