Παναγιωτόπουλος: «Θα φυλαχθούν τα σύνορα με κάθε τρόπο»

«Θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να φυλαχθούν τα σύνορα της Ελλάδας», δήλωσε από τις Καστανιές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι τα σύνορα «φυλάσσονται με εξαιρετικό τρόπο» και ότι οι δυνάμεις της Ελλάδας «κάνουν ό,τι πρέπει για να τα φυλάξουν». Επισήμανε επίσης ότι «υπάρχει οργανωμένη μετακίνηση προς τα σύνορα, αλλά εμείς κάνουμε τη δουλειά μας».

Μηταράκης: «Θωρακίζουμε τα σύνορα απέναντι σε προκλητικές ενέργειες»

Μήνυμα πως «η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, προστατεύουμε τη χώρα μας, αυξάνοντας στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα επιφυλακής και αποτροπής», έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «αυτή η αλλαγή πολιτικής προστατεύει τον Έβρο. Απετράπησαν 9.600 προσπάθειες παραβίασης. Η γραμμή ανάσχεσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα απέτρεψαν πάρα πολλές περιπτώσεις διέλευσης μεταναστών διά της θαλάσσιας οδού».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης ανέλυσε τις στρατηγικές, πάνω στις οποίες βασίζεται η πολιτική περιορισμού των ροών: «Πρώτον, η φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων. Δεύτερον, η πολιτική διαχωρισμού όσων έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς και επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τρίτον, τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που λειτουργούν αποτρεπτικά, εμφυσούν το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες και εξασφαλίζουν την εύκολη ταυτοποίηση των αιτούντων στο εσωτερικό τους».

«Για τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών ασύλου, ο αρμόδιος Υπουργός επεσήμανε ότι η μέση παραμονή στα νησιά θα είναι περίπου 4 μήνες, καθώς και ότι «όσοι δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν μέχρι 2 μήνες, ενώ όσοι δεν δικαιούνται θα παραμένουν μέχρι 6 μήνες. Ουδείς δε θα μένει στα νησιά πάνω από 6 μήνες. Ζήτησα να μεταφερθούν για ανθρωπιστικούς λόγους από τα νησιά και τα τελευταία 1000 άτομα, που βρίσκονται εκεί για διάστημα μεγαλύτερο από 14 μήνες. Προχωράμε συστηματικά σε αποσυμφορήσεις των νησιών μας. Στόχος μας είναι αυτά να λειτουργήσουν ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης ασύλου», σημείωσε.

«Οι ανοιχτές δομές είναι επικίνδυνες. Δεν είμαστε σε μια φυσιολογική περίοδο από πλευράς ροών. Χρειαζόμαστε τα κλειστά κέντρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα συγκεκριμένου μεγέθους και όχι τεράστια, όπως ψευδώς διακινείται. Η ολοκλήρωσή τους θα συνδυαστεί με το κλείσιμο των ανοιχτών δομών», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Δείτε επίσης: «Αποτράπηκε η είσοδος σε 10.000 μετανάστες»

Δείτε επίσης: Τούρκος ΥΠΕΣ: «73.358 άτομα πέρασαν τα σύνορα»

Loading