Ούτε ο Τσακαλώτος δεν πιστεύει στην «καθαρή έξοδο»

Για “ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης” όσον αφορά συμφωνηθέντα με τους θεσμούς “που δεν μπορούν να τελειώσουν μέχρι τις 28 Αυγούστου” κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος -παίρνοντας προφανώς αποστάσεις από το πολυδιαφημισμένο κυβερνητικό σενάριο της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια στο τέλος του ερχόμενου Αυγούστου.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι “ουρές” της δ’ αξιολόγησης, όπως π.χ. το Ελληνικό, θα ενταχθούν στο ασαφές ακόμη σχήμα του προγράμματος μετα-μνημονιακής εποπτείας.

“Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης”

«Το βασικό που συζητιέται είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης με κορμό τα πράγματα που ήδη συμφωνήσαμε με τους θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους μέχρι τις 28 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα» είπε o κ. Τσακαλώτος. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργoς Χουλιαράκης καλείται να “τεστάρει” τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων όσον αοφρά την πρόθεση της κυβέρνησης να μη συμπεριληφθούν στο «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που θα παρουσιάσει ο κ. Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου οι περικοπές ως 18% στις συντάξεις -οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί με πρόβλεψη να εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου του 2019.

Καθυστερήσεις και χρέος

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, η άδεια για το καζίνο στο Ελληνικό, η τοποθέτηση τομεαρχών στο Δημόσιο και το Κτηματολόγιο είναι ανοιχτά θέματα που μετατίθενται με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας.

Για το ενδεχόμενο επιπλέον δεσμεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής: «Συζητώντας για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, είναι προφανές ότι μερικές χώρες μας εμπιστεύονται λιγότερο και θα θέλανε κάποια conditionality (κάποιους όρους). Το πώς θα τηρούνται σε σχέση με το χρέος δεν έχει συζητηθεί ούτε και το πόσο αυστηροί θα είναι οι όροι» είπε χαρακτηριστικά.

Loading