Νέο Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές που φέρνει στις συντάξεις

Μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο όσον αφορά τις αποδοχές των συνταξιούχων για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα «κλειδώσουν» οι συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα επανυπολογιστούν όλες οι κύριες συντάξεις.

Επίσης, θα αρθεί η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις που κρίθηκε ως αντισυνταγματική από το ΣτΕ και η οποία επιβλήθηκε σε όσους είχαν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ. Με την ψήφιση του νόμου, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα κάνουν τον επανυπολογισμό τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και από αυτό το σημείο και μετά, όλοι οι συνταξιούχοι θα γνωρίζουν ποια θα είναι η σύνταξή τους στο εξής. Αντίστοιχα και οι ασφαλισμένοι θα έχουν σαφή εικόνα για το ύψος της σύνταξης που θα πάρουν όταν συνταξιοδοτηθούν.

Την άνοιξη, με την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα κριθεί οριστικά και το θέμα των αναδρομικών διεκδικήσεων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, με την απόφαση στα χέρια της, η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις για τον τρόπο πληρωμής των αναδρομικών, κάτι βεβαίως που θα κριθεί από το ύψος τους. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να καταβληθούν και τα τελευταία αναδρομικά. Το θετικό, ωστόσο, για τους συνταξιούχους είναι ότι για πρώτη φορά ύστερα από μια 10ετία ανασφάλειας θα έχουν μπροστά τους έναν «καθαρό διάδρομο» όσον αφορά το ύψος των αποδοχών τους, ενώ και οι ασφαλισμένοι -μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες- θα μπορούν να προβλέψουν με μεγαλύτερη ασφάλεια το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν όταν θα συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Loading