Μ. Λαγκαδά: Ανέλεγκτος ο τρόπος εισδοχής στη χώρα

Για το πολύκροτο θέμα των προσφύγων, για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και για το έργο της μητρόπολης Λαγκαδά, μίλησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4.

Eρωτηθείς για το ζήτημα του μπάρμπεκιου με χοιρινό κρέας, δίπλα σε δομές προσφύγων, ο μητροπολίτης ανέφερε τα εξής: “Το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν λύνεται με τέτοιες εκδηλώσεις. Απαιτεί μελέτη και χειρισμό από υπεύθυνα πρόσωπα. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τις απόψεις του. Βέβαια αυτό στο οποίο συγκλίνουμε όλοι είναι ότι ο ανέλεγκτος τρόπος εισδοχής όλων αυτών των προσώπων στη χώρα μας, δημιουργεί πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Νομίζω όμως πως πρέπει να αποφύγουμε συγκρουσιακές καταστάσεις, που βλάπτουν την εικόνα μας”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μάλιστα μνημονεύτηκαν τα λόγια του μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιο, ο οποίος είχε δηλώσει για το προσφυγικό τα εξής: “Δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον που αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Για μένα αυτός δεν είναι ούτε Έλληνας ούτε ορθόδοξος”. Σχολιάζοντας τα λόγια του, ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης τόνισε πως “η τοποθέτησή του είναι σωστή, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχουμε κάτι διαφορετικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίον της καταστροφής της πατρίδας μας και υπέρ των προσφύγων. Μην ξεχνάτε πως σε αυτούς τους ανθρώπους υπόσχονται ένα μέλλον το οποίο θα είναι παραδείσιο και τους εκμεταλλεύονται. Και όταν έρχονται εδώ βλέπουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πρέπει να σταματήσουν τη δράση τους τα κυκλώματα που καλλιεργούν ψεύτικες υποσχέσεις, γιατί στο τέλος οι άνθρωποι θα καταλήγουν στον υγρό τάφο των θαλασσών”.

Πολλοί υποστηρίζουν πως οι Έλληνες και οι ορθόδοξοι σε μερικά χρόνια θα είναι μειονότητα, και σε ερώτηση σχετικά με την δική του άποψη ο μητροπολίτης απάντησε ως εξής: “Η επιστήμη, η στατιστική και όλα τα τεκμήρια που έχουμε, δείχνουν μια φθίνουσα πορεία στην πληθυσμιακή μας σύνθεση. Οι πρόσφυγες που έρχονται δεν έχουν καμία σχέση, ούτε με τον πολιτισμό μας, ούτε με την θρησκεία μας, είναι εντελώς άσχετοι και αποκτούν δικαιώματα. Όταν τοποθετηθούν δομές προσφύγων που δεν εξυπηρετούν το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά εξυπηρετούν τη δική μας γενοκτονία, ασφαλώς θα πρέπει όλοι να αγωνιούμε”.

Συνέχισε μάλιστα σημειώνοντας πως “αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι σαν τις μετακινήσεις του προσφυγικού ελληνισμού. Αλλά και αν πάμε πιο βαθιά, στον 6ο και 7ο αιώνα, που πάλι είχαμε μεταναστευτικά ρεύματα από την Ανατολή, οι πληθυσμοί που έρχονταν εδώ ήταν χριστιανικοί. Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Γιατί δεν πηγαίνουν οι πρόσφυγες σε ισλαμικές χώρες που ευημερούν; Τα δικά μας δυνατά μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει να δημιουργήσουμε καλές συνθήκες για να επιστρέψουν αυτά εδώ”.

Ο μητροπολίτης μίλησε και για το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Λαγκαδά. “Συμπαριστάμεθα στις οικογένειες με παιδιά, έχουμε κοινωνικό φροντιστήριο, σχολές δωρεάν μαθημάτων μουσικής, διανέμουμε τρόφιμα και πρώτες ύλες, και βεβαίως έχουμε την μονάδα σίτισης. Όλα φυσικά με έναν τρόπο διακριτικό”.

Προς το τέλος της συζήτησης ο μητροπολίτης κλήθηκε να σχολιάσει και την συμφωνία των Πρεσπών. Ανέφερε σχετικά με το ζήτημα λοιπόν τα εξής: “Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί δεδομένο πλέον για τη διπλωματία. Όπως και να έχει όμως, το θέμα της Μακεδονίας καπηλεύτηκε, και καπηλεύεται εδώ και πολλά χρόνια”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του μητροπολίτη εδώ:

Loading