Κορονοϊός: Υπεγράφη το συμβόλαιο Κομισιόν – AstraZeneca για το εμβόλιο

Κορονοϊός: Συμβόλαιο με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για το εμβόλιο για τη νόσο Covid-19 υπέγραψε η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επισημοποίηση της συμφωνίας, που είχε γίνει γνωστή την περασμένη εβδομάδα, για την προμήθεια τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψηφίου εμβολίου (σ.σ. εφόσον αυτό περάσει με επιτυχία όλα τα προβλεπόμενα στάδια).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη διαδέχεται την υπογραφή της συμφωνίας για προαγορά του εμβολίου, την οποία είχαν υπογράψει νωρίτερα τον Αύγουστο οι Βρυξέλλες με την AstraZeneca.

Οψιόν για ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις

Πρόκειται για το πρώτο συμβόλαιο που υπογράφεται από την ΕΕ με έναν παρασκευαστή πιθανών εμβολίων κατά της Covid-19. Το συμβόλαιο προσφέρει επιλογή για αγορά 100 εκατ. επιπλέον δόσεων οι οποίες θα διανεμηθούν μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Εμβόλιο για όλα τα κράτη – μέλη

Η σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φαρμακοβιομηχανία θα επιτρέψει την αγορά εμβολίου κατά του COVID-19 για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, καθώς και τη δωρεά σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα ή την αποστολή προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσω της σύμβασης, θα αγοραστούν συνολικά για όλα τα κράτη- μέλη 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, με δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν αναλογικά με βάση τον πληθυσμό.

Συζητήσεις και με άλλες φαρμακοβιομηχανίες

Παράλληλα, η Κομισιόν συνεχίζει να συζητά παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων και έχει ολοκληρώσει επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με την Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου.

«Η Επιτροπή εργάζεται ασταμάτητα για να παρέχει στους πολίτες της ΕΕ ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του COVID-19 το συντομότερο δυνατό. Η έναρξη ισχύος της σύμβασης με την AstraZeneca είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου σε αυτό το θέμα» σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, η Στέλλα Κυριακίδη, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις μάς απέδωσαν τώρα σαφή αποτελέσματα» σημειώνοντας ότι «η σημερινή υπογραφή -η οποία κατέστη δυνατή χάρη στις σημαντικές βασικές εργασίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας- θα διασφαλίσει ότι οι δόσεις του εμβολίου, εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, θα παραδοθούν σε όλα τα κράτη- μέλη» και προσέθεσε: «Αναμένουμε να ανακοινώσουμε πολύ γρήγορα πρόσθετες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων».

Δείτε ακόμη:
‘Ερευνα ΑΠΘ: Έως 2.000 κρούσματα ημερησίως τον Δεκέμβριο

Loading