Κορονοϊος: Πιθανά νέα μέτρα τον Δεκαπενταύγουστο

Μετά και τον χθεσινό μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ (153 κρούσματα), αυξάνεται η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας με την κυβέρνηση να σκέφτεται να πάρει νέα μέτρα για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. 

Όπως τονίζεται πάντως, τα κρούσματα της Πέμπτης ήταν μεν πολλά, ο αυξημένος αριθμός ωστόσο οφείλεται στη δυναμική διαδικασία των τεστ η οποία δεν γίνεται με τον ίδιο ρυθμό που γινόταν παλαιότερα. 

Ωστόσο, κυβέρνηση, αρχές και ειδικοί δεν επαναπαύονται και εκφράζουν διαρκώς της ανησυχία τους για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι αυξημένα, ενώ ειδικά το τελευταίο τριήμερο ο αριθμός είναι σταθερά τριψήφιος καθώς την Τρίτη ανακοινώθηκαν 121 κρούσματα, την Τετάρτη 124 και χθες Πέμπτη ο αριθμός εκτινάχθηκε στα 153. 

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» 

Οι περιοχές που προκαλούν έντονη ανησυχία είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα δηλαδή, στα οποία χθες καταγράφηκαν από 40 και 38 κρούσματα αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ ωστόσο, υπάρχουν ακόμα 18 περιοχές στις οποίες καταγράφονται περιστατικά μόλυνσης γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτεταμένη διασπορά του ιού στη χώρα. Αυτές είναι οι εξής: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά. 

Οι νέες εστίες κορονοϊου 

Την ίδια στιγμή, νέες εστίες του κορονοϊού κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα. Η τελευταία είναι η περίπτωση του Πόρου όπου επιβλήθηκε τοπικό lockdown μετά τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων. Ανησυχία προκαλούν και τα κρούσματα που προέκυψαν σε beach bar στη Μύκονο, σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, αλλά και ο συνεχής εντοπισμός νέων περιστατικών μόλυνσης που συνδέονται με γάμους στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, αλλά και με τη βάφτιση στη Χαλκιδική. 

Σκέψεις για νέα μέτρα τον Δεκαπενταύγουστο, λένε ναι οι επιστήμονες 

Η πορεία της επιδημίας στη χώρα βρέθηκε πάντως σήμερα στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Σωτήρη Χαρδαλιά. Στο τραπέζι ενδέχεται να μπουν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού ενόψει μάλιστα και του Δεκαπενταύγουστου, που όπως το Πάσχα, ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς οι οποίοι φαίνεται να φοβούνται φαινόμενα συνωστισμού. 

Σύμφωνα ωστόσο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι κρίσιμη για τα μέτρα του Δεκαπενταύγουστου καθώς όπως είπε «αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας». Ερωτηθείς σήμερα αν ενόψει του Δεκαπενταύγουστου ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τα πανηγύρια ή τις θρησκευτικές τελετές, είπε πως οι συσκέψεις είναι καθημερινές και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται πάντα μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών και την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων. 

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες πάντως εκφράζουν τον προβληματισμό τους ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και φαίνεται να στρέφονται προς την λήψη πρόσθετων μέτρων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη που εξέφρασε την άποψη περί αναβολής ορισμένων θρησκευτικών εκδηλώσεων εξαιτίας του κορονοϊού, ενόψει Δεκαπενταύγουστου, όπως είναι οι λιτανείες, ενώ πρότεινε την είσοδο ορισμένου αριθμού πιστών στις εκκλησίες 

Δείτε επίσης: «Βροχή» τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας

Loading