Κόντρα Ερντογάν – Μέρκελ για την επίθεση στη Συρία

Κόντρα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Άγκελα Μέρκελ ξέσπασε την Κυριακή (13/10), με αφορμή την τουρκική επίθεση στη Συρία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο, από τον οποίο ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Αιχμηρή απάντηση Ερντογάν σε Μέρκελ

Ο «Σουλτάνος», πάντως, όχι μόνο δεν πτοήθηκε από το τηλεφώνημα της Γερμανίδας ηγέτιδας, αλλά έφτασε και στο σημείο να την κατηγορήσει ότι στηρίζει τρομοκράτες!

«Μας έχουν προτείνει πολλοί να μεσολαβήσουν μεταξύ ημών και της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρωθυπουργοί, πρόεδροι χωρών… Δεν μπορούν να καταλάβουν», ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, εξάλλου, είπε στην Άγκελα Μέρκελ: «Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω; Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος – τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι; Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές».

«Σε βάθος 35 χλμ οι τουρκικές δυνάμεις»

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι συνεργαζόμενες με την Τουρκία δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε βάθος 30-35 χλμ στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας και ελέγχουν, πλέον, το βασικό αυτοκινητόδρομο Μ4.

Οι Κούρδοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται.

«Θα πάμε μέχρι τέλους», λέει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε έναν πρώτο απολογισμό, υποστηρίζοντας ότι έως τώρα έχουν σκοτωθεί 440 «τρομοκράτες», ενώ άλλοι 26 έχουν τραυματιστεί και ακόμη 24 έχουν συλληφθεείι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν σκοτωθεί και 18 Τούρκοι πολίτες, ενώ έχουν τραυματιστεί άλλοι 147 από επιθέσεις του PKK. Επίσης, έχουν χάσει τη ζωή τους δύο Τούρκοι στρατιώτες και 16 μέλη του συνεργαζόμενου με την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού.

«Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας!», τόνισε ο Ερντογάν και ισχυρίστηκε πως «η επιχείρησή μας δεν έχει στόχο τους Κούρδους. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη τη λαμβάνουμε από τους Κούρδους της Συρίας. Δεν επιτρέπουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ένα κράτος τρομοκρατίας στα βόρεια της Συρίας».

Διαβάστε ακόμη: «Η Τουρκία χτύπησε ηθελημένα θέσεις των ΗΠΑ στη Συρία»

Loading