«Κωλοτούμπα» Ερντογάν: Θα βρεθεί με Πενς και Πομπέο

Παρά την αρχική του άρνηση να συναντηθεί με τους Μάικ Πενς και Μάικ Πομπέο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε τελικά να συζητήσει μαζί τους. Στο αυριανό του πρόγραμμα προβλέπεται συνάντηση με τους δύο Αμερικανούς πολιτικούς, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο σύμβουλος και διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν.

«Δεν πρόκειται να τους μιλήσω, θα μιλήσουν με τους ομολόγους τους. Όταν έρθει εδώ ο Τραμπ θα συζητήσουμε», είχε δηλώσει πρωτύτερα ο Ερντογάν, λίγο πριν από την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας, μολαταύτα άλλαξε αιφνιδίως γνώμη. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο θα μεταβούν από στιγμή σε στιγμή στην Άγκυρα για να συζητήσουν σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση στην Συρία. Στόχος είναι να επιτευχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Βόρεια Συρία, όπου η Άγκυρα έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Τεταμένο το κλίμα ανάμεσα σε Ερντογάν και πολιτικούς αρχηγούς

Παρότι οι χώρες του δυτικού κόσμου ζητούν επιτακτικά από τον Ερντογάν να άρει τις επιχειρήσεις στη Συρία, εντούτοις ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει ανένδοτος να παύσει τις επιθέσεις και αποφασισμένος να προχωρήσει το σχέδιό του. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ασέβεια προς το πρόσωπό του, την έλλειψη εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο. «Τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού», τόνισε σε αυστηρούς τόνους.

Όσον αφορά την μεγάλη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αυτή έχει οριστεί για τις 13 Νοεμβρίου, και πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον. Το ζήτημα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συζήτησης με τον Τραμπ είναι φυσικά αυτό της εισβολής στη Συρία. Είναι γνωστό πως ο Ερντογάν δέχεται πιέσεις από την Αμερική να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους. Πριν από τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί και στη Μόσχα, ως προσκεκλημένος του Πούτιν. Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ερντογάν, εμφανώς δυσαρεστημένος, χαρακτήρισε την κίνηση Αμερικανών εισαγγελέων να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, ως «ένα παράνομο, άσχημο βήμα». Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε επίσης με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπήρξε ένταση όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα. “Ο Μακρόν μου είπε «πώς βλέπετε τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για τις επιχειρήσεις;». Κι εγώ του απάντησα εσείς από πότε αναγνωρίζετε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”;

 

Loading